Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη με τη δικαιοσύνη εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων πόθεν βρίσκονται στο επίκεντρο του χάους που έχει επικρατήσει.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης εξέφρασε την αρνητική του έκπληξη για την απόφαση του ΣτΕ και δήλωσε ότι αναμένει την κοινοποίησή της για να την μελετήσει. Ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τόνισε πως αναμένει να ενημερωθεί επίσημα αναφέροντας χαρακτηριστικά «Φοβάμαι όμως ότι η Δικαιοσύνη θα εκτεθεί».
Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έκρινε για το σύνολο των υπόχρεων σε δηλωση πόθεν έσχες (δικαστες, αιρετοί, δημοσιογράφοι, εκδοτες, στρατιωτικοί, λιμενικοί, σωφρονιστικοί υπαλληλοι κλπ) ως αντισυνταγματική την υποχρέωση να δηλώνονται τα ποσά πάνω από 15.000 που βρίσκονται εκτός τράπεζας (στρώμα ή θυρίδες), καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία (τιμαλφή, πίνακες κλπ) των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.
Επίσης, κρίθηκε αντισυνταγματική η μη πρόβλεψη 5ετούς παραγραφής για τη διενέργεια και ολοκλήρωση του ελέγχου, καθώς και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων.
Αναλυτικότερα, με την υπ αριθμόν 2649/2017 απόφασή της η οποία αριθμεί 70 σελίδες, η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε ότι είναι παράνομη η από 13.10.2016 υπουργική απόφαση που καθόριζε τον «τύπο και περιεχόμενο της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και της δήλωσης οικονομικών συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) και τον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολή των δηλώσεων αυτών».
Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχαν προσφύγει όλες οι δικαστικές Ενώσεις ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση. Η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη, έκανε δεκτή την προσφυγή των δικαστικών Ενώσεων κρίνοντας ότι η επίμαχη υπουργική απόφασης είναι παράνομη καθώς δεν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι παραμετρικές τιμές και οι οδηγίες συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «πόθεν έσχες», με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος νομιμότητας των ουσιωδών αυτών στοιχείων της κανονιστικής ρύθμισης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr