Επί της ουσίας, πρόκειται για σενάριο ενός εξατομικευμένου μοντέλου διευθέτησης των οφειλών 3,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων οι οποίοι χρωστούν έως 2.000 ευρώ στην εφορία, το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, αν και οι σχεδιασμοί βρίσκονται σε πολύ πρόωρο στάδιο.
Η υπουργός απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο επαναφοράς της ρύθμισης των εκατό δόσεων, το οποίο είναι γνωστό ότι προσκρούει στην κάθετη αντίθεση των δανειστών, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιων παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν τους οφειλέτες να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να ζουν υπό τον φόβο των κατασχέσεων.
Πρόκειται για ένα μοντέλο ανάλογο με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις επιχειρήσεις, που αυτή τη φορά θα αφορά στην κατά περίπτωση διευθέτηση των οφειλών των φορολογουμένων, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός και τις συνολικές του οφειλές.
Στη συνέντευξη στον Real FM η κα. Παπανάτσιου ανέφερε ακόμη ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα είναι και φέτος η 15η Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα και η 30η Ιουλίου για τα νομικά πρόσωπα.
Σε ότι αφορά την καταληκτική ημερομηνία για την πρώτη δόση καταβολής του φόρου θα είναι η 30η Ιουλίου, ενώ διευκρίνισε ότι θα παραμείνει το ισχύον σύστημα εξόφλησης του φόρου σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.
Η κ. Παπανάτσιου ανακοίνωσε ότι μελετάται να υπάρξει ευνοϊκή ρύθμιση από την εφορία, προκειμένου αν διευκολυνθούν οι οφειλέτες μικρών ποσών στην καταβολή τους. Αυτό, όπως είπε, θα γίνει μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.
H υφυπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι θα υπάρξει πρόοδος στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας που θα οδηγούν σε μείωση του εισοδήματος των πολιτών.
Σε ερώτηση σχετικά με το αφορολόγητο, ανέφερε ότι αυτό που ζητείται δεν είναι η μείωση του αφορολόγητου για το 2016 ή το 2017 και το 2018, αλλά από το 2019 και μετά.
Αναφερόμενη στα στοιχεία που επικαλείται το ΔΝΤ για τον αριθμό των φορολογούμενων που είναι «αφορολόγητοι», σημείωσε ότι συμπεριλαμβάνει σε αυτούς, ενώ δεν θα έπρεπε, και τους φορολογούμενους που δεν έχουν εισοδήματα και είναι άνεργοι.
Η ίδια δήλωσε ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται επίσης τόσο η μείωση του ΕΝΦΙΑ, όσο και του ΦΠΑ και άλλων φόρων. Πρόκειται για μειώσεις φόρων, οι οποίες ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση μαζί με μείωση φόρου εισοδήματος στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα αλλά και των εισφορών, σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου.
Η υφυπουργός Οικονομικών κατέληξε, λέγοντας ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα δοθεί μία ισχυρή ώθηση στην διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, ενώ τόνισε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα μείνει ή εάν θα φύγει, γιατί τα μέτρα που ζητά είναι παράλογα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr