Πιο συγκεκριμένα εντοπίστηκαν αποκλίσεις δηλωθέντων εσόδων έως και 4,5 εκατ. ευρώ μόνο για τον Ιούλιο, μηδενική υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ για επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος με έμμεσες τεχνικές είχε προσδιοριστεί στα 18.000 ευρώ ή δηλώσεις ΦΠΑ 147 και 174 ευρώ για ένα μήνα, όταν η πληρότητα των καταλυμάτων υπερέβαινε το 90%.
Το project το οποίο «έτρεξε» η ΓΓΔΕ στήθηκε ως εξής:
Αρχικά ελήφθησαν από το υπουργείο Τουρισμού τα αρχεία όλων των καταλυμάτων στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, το αρχείο αυτό διασταυρώθηκε με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της ήδη η ΓΓΔΕ και προέκυψε ένα δείγμα 2.123 καταλυμάτων εκ των οποίων 1.545 ξενοδοχεία και 578 ενοικιαζόμενα δωμάτια. Από αυτά, τα 901 τηρούν διπλογραφικό σύστημα, επομένως οι πρώτες δηλώσεις ΦΠΑ για τον Ιούνιο θα έπρεπε να υποβληθούν τον Ιούλιο και 1.180 τηρούν απλογραφικά στοιχεία, οι οποίες έχουν υποχρέωση υποβολής τριμηνιαίας δήλωσης ΦΠΑ έως το τέλος Οκτώβρη, για το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα, καταγράφηκαν οι πληρότητες των καταλυμάτων, όπως αποτυπώνονταν στις ιστοσελίδες τους, σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες αναζήτησης τουριστικών καταλυμάτων (booking, trivago) και μέσω τηλεφώνου.
Διαπιστώθηκε επί των δηλώσεων των 901 επιχειρήσεων με διπλογραφικό σύστημα που υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ τον Ιούλιο και επιμέρους σε ένα δείγμα 525 για τις οποίες υπήρχαν πλήρη στοιχεία ότι:
-53 δεν υπέβαλαν καθόλου δήλωση ΦΠΑ ή υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις
-64 εμφανίζουν αποκλίσεις πάνω από 100.000 ευρώ και 384 εμφανίζουν χαμηλότερες αποκλίσεις από τα 100.000 ευρώ αλλά παράλληλα εμφανίζονται να έχουν πολύ χαμηλά έσοδα.
Ηδη, από τις 53 υποθέσεις, στις 10 έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και δρομολογούνται οι διαδικασίες και για τους υπόλοιπους.
Κατά την παρουσίαση των στοιχείων από τον ΓΓΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, τονίστηκε επανειλημμένα ότι στόχος της ενέργειας αυτής είναι να δείξουμε στους υπόχρεους ότι τους παρακολουθούμε και περιμένουμε να μας δηλώσουν τα έσοδα που πρέπει να δηλώσουν. «Δηλώστε γιατί σας περιμένουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ για τις μεγάλες επιχειρήσεις λήγει την προσεχή Δευτέρα ενώ για τους υπόλοιπους, συμπλήρωσε ότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων.
Η επικεφαλής της διεύθυνσης συμμόρφωσης κ. Μαυρίδου ανέφερε ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις ενοικιάσεις καταλυμάτων μέσω Airbnb ενώ δρομολογείται η λήψη καταλόγων από ξένους tour operators και από τον ΣΕΤΕ ώστε να υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα για τον κλάδο του τουρισμού. Το project μάλιστα θα συνεχίσει να «τρέχει» τους επόμενους μήνες και για τον χειμερινό τουρισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καλοκαιρινοί έλεγχοι κάλυψαν όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, από τη Χαλκιδική, την Καβάλα και τα Σύβοτα έως τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο και την Κρήτη.
Γιώργος Αλεξάκης
- hotels_elegxoi.pptx (163 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr