Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Αν και τα στοιχεία αφορούν το 2014 και έκτοτε μεσολάβησαν οι γνωστές αυξήσεις στους συντελεστές, που είναι πιθανό να διεύρυναν το πρόβλημα, είναι αρκούντως αποκαλυπτικά:
- Η χώρα έχασε δυνητικές εισπράξεις από τον φόρο ύψους 4,926 δισ. ευρώ το 2014 καθώς θα μπορούσε να βάλει στα ταμεία του κράτους 17,6 δισ. ευρώ και τελικά η είσπραξη περιορίστηκε στα 12,67 δισ. Ως μέτρο σύγκρισης θα μπορούσε κανείς να υπολογίσει ότι το πακέτο που κλήθηκε να συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης αφορούσε μέτρα 5,4 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό και στα φορολογικά (αυξήσεις ΦΠΑ, συντελεστές κ.τλ.).
- Το 2014 η χώρα κατάφερε να περιορίσει το «έλλειμμα ΦΠΑ», το οποίο είχε διαμορφωθεί σε 6,3 δισ. ευρώ το 2013 ή ποσοστό 34% σε 4,9 δισ. ευρώ το 2014 ή 28%. Ομως το ποσοστό αυτό που αντιπροσωπεύει τις απώλειες από τα δυνητικά έσοδα είναι και πάλι το πέμπτο χειρότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 28 κρατών-μελών και σχεδόν τριπλάσιο του μέσου όρου. Σε μειονεκτικότερη θέση από εμάς βρίσκονται χώρες όπως η Λιθουανία και η Μάλτα.
Το 2014, η απώλεια εσόδων από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στην ΕΕ ανήλθε στο τρομακτικό ποσό των 159,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η έρευνα δείχνει ότι η συνολική διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ (το λεγόμενο «έλλειμμα ΦΠΑ») ανήλθε και πάλι σε ένα απαράδεκτα υψηλό ετήσιο ποσό.