Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, έρευνα της Κομισιόν για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας στην Ευρώπη, αναφέρει πως «την περίοδο 2001 - 2012 η Ελλάδα έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση στη φορολόγηση της αμοιβής μεταξύ των χωρών της EE».
Στην Ελλάδα η συνολική φορολόγηση των αμοιβών αυξήθηκε κατά 7,2 ποσοστιαίες μονάδες και πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των 27 χωρών της Ευρώπης. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τη φορολόγηση του εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 6,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, αρκεί να σημειωθεί ότι η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση της επιβάρυνσης των αμοιβών ήταν η Ισπανία με 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Ταυτόχρονα, οι αποδοχές των ελλήνων εργαζομένων μειώθηκαν την τελευταία τριετία με συνεχή ρυθμό. Η περιστολή ανήλθε το 2012 στο 8,3% σε σχέση με το 2011. «Πρωταθλητές» στη μείωση αποδοχών ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αφού η ετήσια μείωση ήταν μεγαλύτερη για τη διετία 2010 – 2012 σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας.
Την ίδια περίοδο, στην Ευρωζώνη οι αποδοχές αυξήθηκαν κατά 1,3% κατά μέσο όρο.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία δύο χρόνια εξανεμίσθηκαν πλήρως όλες οι φοροελαφρύνσεις της περασμένης 10ετίας και μάλιστα οι πολίτες επιβαρύνθηκαν με ακόμα μεγαλύτερες φορολογικές υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η συνολική επιβάρυνση των αμοιβών το 2000 ήταν στο 39,1% του συνολικού εργατικού κόστους. Έκτοτε, το ποσοστό αυξανόταν κάθε χρόνο, ενώ το 2010 υποχώρησε ξανά στα επίπεδα του 2000 (39,2%) για να αυξηθεί η επιβάρυνση στο 42,4% το 2011 και στο 41,9% πέρυσι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr