Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έστειλε σχετικό έγγραφο στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ενώ όπως έγινε γνωστό πραγματοποιήθηκε ήδη και μία συνάντηση του αντιπροέδρου της Ένωσης, Χαράλαμπου Σεβαστίδη, με τον διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Οικονομικών για το εν λόγω ζήτημα.
Οι Δικαστές αναφέρουν στο αίτημά τους πως «ο δικαιολογητικός λόγος της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και αδείας πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει εκλείψει μετά την είσοδο της χώρας στη λεγόμενη "μεταμνημονιακή εποχή"».
Για το λόγο αυτό θεωρούν πως έφτασε η ώρα για επιστροφή των δώρων σε ολόκληρο το Δημόσιο.
Ειδικότερα, η σχετική ανακοίνωση της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής:
"Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θέτει πλέον επίσημα ζήτημα επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα. Το αίτημα υποβλήθηκε σήμερα εγγράφως στον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας ενώ χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αντιπροέδρου της Ένωσης, Χαράλαμπου Σεβαστίδη, με τον διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού για το ζήτημα αυτό.
Η Ένωση θεωρεί ότι ο δικαιολογητικός λόγος της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και αδείας πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει εκλείψει μετά την είσοδο της χώρας στη λεγόμενη "μεταμνημονιακή εποχή".
Ο θεσμός των δώρων, που εξακολουθεί να ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να παραμείνει ζωντανός και στον δημόσιο.
Αντικατοπτρίζει υπερεκατονταετείς αγώνες και κατακτήσεις των εργαζομένων που δόθηκαν σε εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες.
Το αίτημά μας είναι δίκαιο και απαιτείται μια ευρύτερη κοινωνική στήριξή του.
Η Ένωση ζήτησε εκ νέου συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό".
Επίσημη αντίδραση από τη μεριά της κυβέρνησης, για την ώρα δεν υπάρχει, ωστόσο, να σημειωθεί πως πριν από τις ευρωεκλογές από το υπουργείο Οικονομικών είχε γίνει ξεκάθαρο πως το δημοσιονομικό κόστος είναι μεγάλο για μια τέτοια απόφαση.
Συγκεκριμένα, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης είχε δηλώσει: «Το να δώσεις ένα δώρο ολόκληρο είναι μια αύξηση κατά ένα δωδέκατο του ετήσιου μισού. Συνεπώς, πρέπει να δώσει κάποιος 8,5% αύξηση σε μία χρονιά στους δημόσιους υπαλλήλους και την επόμενη, αν θέλει να δώσει και το δεύτερο δώρο, να δώσει άλλο ένα τοις εκατό αυτής της αύξησης. Άρα, καταλαβαίνετε ότι μια τέτοια αύξηση είναι πάρα πολύ μεγάλη για τα δημοσιονομικά περιθώρια».
Βέβαια, έκτοτε η ΝΔ υπέστη απώλεια 13 μονάδων στις ευρωεκλογές και ο κ. Θεοχάρης δεν βρίσκεται πια στη θέση του μετά τον ανασχηματισμό. Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών, κ. Θάνος Πετραλιάς, διαχειρίζεται προς το παρόν την υπόθεση και αναμένεται κάποιο πρώτο σχόλιο.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr