Η έκθεση του οργανισμού με τίτλο “Pensions at a glance 2023”, συνδέει τα όρια ηλικίας με το προσδόκιμο ζωής. Η έκθεση-πρόβλεψη αφορά όσους εισήλθαν το 2022 στην αγορά εργασίας, αλλά δεν αναφέρει ονομαστικά καμία χώρα, απλά καταγράφει την τάση που θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια.
Στην έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, που αξιοποιεί στοιχεία του 2022, τονίζεται ότι τα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης, που είναι το πρώτο όριο συνταξιοδότησης, είναι πιθανό να αυξηθούν στα 66 έτη για καταβολή πλήρους σύνταξης. Αν και δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο γενικό όριο ηλικίας που στην Ελλάδα είναι τα 67 έτη, εντούτοις γίνεται αντιληπτό πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί και εκεί ανάλογη αύξηση ορίων. Αν βέβαια συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το γενικό όριο θα ανέλθει στα 71 έτη, από τα 67 που είναι σήμερα.
Στην έκθεση του ΟΟΣΑ υπογραμμίζεται η ανάγκη να αυξηθούν τα όρια ηλικίας και σε άλλες χώρες, που έχουν πραγματοποιήσει σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής. Πλήρη σύνδεση έχουν μόνο η Ελλάδα, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία και η Σλοβακία.
Σε κάθε περίπτωση, το πιο υψηλό όριο συνταξιοδότησης εκτιμάται ότι θα το υποστούν οι νέοι της Δανίας, που αναμένεται να ανέλθει στα 74 έτη! Ακολουθούν τα 71 έτη που προτείνεται να επιβληθούν στην Εσθονία και στην Ιταλία, ενώ στα 70 έτη προβλέπεται όριο συνταξιοδότησης για νέους εργαζόμενους στην Ολλανδία και στη Σουηδία.
Υπενθυμίζεται ότι για πλήρη συνταξιοδότηση ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ ήταν το 2022 στα 64,4 έτη για τους άνδρες και στα 63,1 έτη για τις γυναίκες. Με κύρια αιτία τη γήρανση του πληθυσμού (άρα το δημογραφικό πρόβλημα), τονίζεται το προσδόκιμο εργασίας.Για την Ελλάδα εκτιμάται ότι το 2052 αυτό θα βρίσκεται στα 70,7 έτη, με την Ιταλία να βρίσκεται σε ακόμα χειρότερη θέση (78,1 έτη), όπως και η Ισπανία (77,2 έτη). Από το σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, στην Ιαπωνία το αντίστοιχο όριο είναι τα 80 έτη και ακόμα χειρότερα στη Νότια Κορέα, που ανέρχεται στα 82,3 έτη!
Η θέση της Ελλάδας σήμερα
Όσον αφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, με τη μέση ηλικία αποχώρησης να διαμορφώνεται για τις γυναίκες στα 59,7 έτη και για τους άνδρες στα 63,2 έτη.
Παράλληλα, στο 26% ανέρχονται οι εισφορές σύνταξης που πληρώνουν εργαζόμενοι και εργοδότες στην Ελλάδα, σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, 18,2%. Από την άλλη, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες, ανέρχονται στο 15,7% του ΑΕΠ, έναντι 8,9% που είναι ο μέσος όρος των συνταξιοδοτικών δαπανών του ΟΟΣΑ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο του όσον αφορά στο προσδόκιμο ζωής μετά τη συνταξιοδότηση, όπου για τους άνδρες είναι 19,1 έτη και για τις γυναίκες τα 25,5 έτη, όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι τα 18,4 και 22,8 έτη, αντίστοιχα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr