Τι γίνεται όμως με όσους έμειναν στην ίδια δουλειά; Υπήρξε ποτέ επιστροφή στην «κανονικότητα» ή οι προσωρινές αλλαγές εξαιτίας της πανδημίας άλλαξαν ριζικά τον κόσμο της εργασίας;
Με την πανδημία να επιταχύνει την υιοθέτηση της υβριδικής εργασίας, ξοδεύτηκε λιγότερος χρόνος στα φυσικά γραφεία και οι εργαζόμενοι βρήκαν νέους τρόπους για να παραμείνουν παραγωγικοί και να συνδεθούν με τους συναδέλφους τους. Επιπλέον, κατέστη δυνατό να επιτευχθεί αυτή η πολύ σημαντική ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής που για πολλούς φαινόταν κάποτε ανέφικτη.
Επομένως, δεν προκάλεσε έκπληξη όταν μελέτες αποκάλυψαν ότι το 77% των εργαζομένων δήλωσαν ότι ήθελαν να εργαστούν πιο κοντά στο σπίτι στην επόμενη δουλειά τους. Πράγματι, όσοι δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν να εργάζονται με ευέλικτο τρόπο απογοητεύτηκαν σε σημείο να εγκαταλείψουν εντελώς τη δουλειά τους, συμβάλλοντας στη λεγόμενη «Μεγάλη Παραίτηση» του 2022.
Είναι σημαντικό όμως να τονιστεί ότι η επιθυμία για ευέλικτη εργασία δεν σημαίνει απαραίτητα εργασία από το σπίτι πέντε ημέρες την εβδομάδα. Καθώς ο καιρός περνά, οι μελέτες δείχνουν ότι ορισμένοι εργαζόμενοι στο σπίτι αρχίζουν να αισθάνονται υψηλά επίπεδα κόπωσης. Πολλοί διαπιστώνουν ότι το να δουλεύεις μόνος σε καθημερινή βάση δεν ανταμείβει πάντα.
Ως αποτέλεσμα, πολλοί εργαζόμενοι αναζητούν αυτόν τον «τρίτο» τρόπο – αυτόν που ενσωματώνει την καλύτερη ζωή στο γραφείο και την εξ’ αποστάσεως εργασία. Τώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θέλει να απολαύσει την ισορροπία που προσφέρει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας.
Θέλουν να μειώσουν τις μετακινήσεις, αλλά ταυτόχρονα να συναντούν τους συναδέλφους τους από κοντά και όχι μόνο να μιλούν διαδικτυακά. Θέλουν ευελιξία και δυνατότητα επιλογής για το πού και πώς θα εργάζονται. Το υβριδικό μοντέλο προσφέρει στους ανθρώπους την ευκαιρία να εργάζονται στο σπίτι όταν χρειάζονται ησυχία, αλλά επίσης δίνει τη δυνατότητα να εργάζονται από ένα γραφείο κάπου κεντρικά, όταν θέλουν να συνεργαστούν.
Η προσέλκυση ταλέντων και υποψηφίων με τις κατάλληλες δεξιότητες, στην κορυφή της ατζέντας των επιχειρήσεων
Καθώς ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας ολοένα και αυξάνεται, η επιλογή των σωστών ανθρώπων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και επιτυχία της εκάστοτε εταιρείας.
Οι εργοδότες στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο, έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι για να προσελκύσουν τα καλύτερα ταλέντα και να διατηρήσουν τους κορυφαίους υπαλλήλους τους, πρέπει να υιοθετήσουν έναν πιο ευέλικτο και πολύπλευρο τρόπο εργασίας. Δεν μπορούν πλέον να θεωρούν ότι θα προσελκύσουν κορυφαίους υποψηφίους επειδή απλά θα τους προσφέρουν ένα πολυτελές γραφείο ή μια ιδιαίτερη αίθουσα αναψυχής.
Οι επιχειρήσεις είναι πεπεισμένες ότι η υβριδική εργασία είναι το μέλλον, γι' αυτό χτίζουν συνεργασία με την IWG, της οποία ο ρόλος είναι να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στην επίτευξη της αλλαγής, όπου με εννιά επιχειρηματικά κέντρα στην Αθήνα και ένα στην Θεσσαλονίκη, δίνει τη δυνατότητα υβριδικής εργασίας στις επιχειρήσεις για τα στελέχη τους κοντά στους χώρους διαμονής τους, ώστε να φαίνονται πιο ελκυστικές σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.
Εκτός από τη διευκόλυνση της απόκτησης ταλέντων, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους η υβριδική εργασία είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις.
Πρώτον, υποστηρίζει ένα βιώσιμο μέλλον. Υιοθετώντας ένα μοντέλο υβριδικής εργασίας, η επιχείρηση παρέχει στους εργαζομένους της έναν πιο βιώσιμο τρόπο εργασίας – μειώνοντας το χρόνο μετακίνησης και το αποτύπωμα άνθρακα. Οι άνθρωποι θέλουν να εργαστούν για εταιρείες με ισχυρή δέσμευση σε θέματα βιωσιμότητας. Στην πραγματικότητα, το 64% των ερωτηθέντων σε μια πρόσφατη μελέτη το περιέγραψε ως «σημαντικό παράγοντα» που επηρεάζει την επιλογή του οργανισμού στον οποίο θα εργαστούν. Οι μετακινήσεις είναι η αιτία τεράστιων εκπομπών άνθρακα σε πολλές διαφορετικές χώρες. Η υβριδική εργασία σημαίνει ότι μια εταιρεία είναι πιο πιθανό να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους, επειδή μειώνει τις εκπομπές άνθρακα μειώνοντας σημαντικά τις μετακινήσεις και μη θερμαίνοντας και ψύχοντας άδεια γραφεία.
Μπορεί επίσης να ενισχύσει το τελικό αποτέλεσμα. Η μείωση του αριθμού των μόνιμων γραφείων που λειτουργεί μια επιχείρηση και η στροφή σε ένα μοντέλο «hub and spoke» μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των πάγιων γενικών εξόδων. Η Global Workspace Analytics εκτιμά ότι μπορεί να εξοικονομήσει στις επιχειρήσεις έως και 9.000£ ανά υβριδικό εργαζόμενο ετησίως.
Η υβριδική εργασία βελτιώνει επίσης την παραγωγικότητα. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων με υψηλή απόδοση σε έναν οργανισμό αυξάνεται όταν τους παρέχεται ευελιξία, όπως αυτή που προσφέρει η υβριδική εργασία.
Κορυφαίοι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο κατανοούν τα οφέλη της υβριδικής εργασίας και αφουγκράζονται την ανάγκη να αλλάξουν προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικοί στα «μάτια» των κορυφαίων ταλέντων της αγοράς προκειμένου να ευδοκιμήσουν.
Με το 69% των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο να αγωνίζονται να προσλάβουν το ταλέντο που χρειάζονται, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνετε την εταιρεία σας όσο το δυνατόν πιο ελκυστική.
Η εικόνα που παρουσιάζει οποιαδήποτε επιχείρηση είναι ζωτικής σημασίας για τα μελλοντικά ταλέντα που θέλει να προσελκύσει. Εάν μπορεί να αποδείξει ότι προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και επικεντρώνεται στο πώς να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ταλέντα των στελεχών της, τότε θα μπορέσει να λειτουργήσει ως μαγνήτης προσελκύσεις κορυφαίων μυαλών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr