Το μέτρο αφορά σε πρώτη φάση 2 εκατ. εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Στην πλήρη εφαρμογή της κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να παρακολουθεί τις ώρες εργασίας του καθώς και το πώς αυτές δηλώνονται και πληρώνονται από τον εργοδότη του. Αρχικά θα υπάρξει μια νέα εφαρμογή του «Εργάνη» που θα λειτουργήσει ως πρόδρομος της ψηφιακής κάρτας. Με αυτή την ψηφιακή εφαρμογή (Εργάνη web app) οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες τους.
Το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα τρέξει ο διαγωνισμός για την πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας και θα ακολουθήσει η σταδιακή επέκταση του μέτρου στο σύνολο της αγοράς εργασίας. Ο προϋπολογισμός υπολογίζεται στα 8 εκατ. ευρώ.
Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία θα συνδέεται απευθείας με το online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη).
Η κάρτα μπορεί να λειτουργεί μέσω μιας εφαρμογής στον υπολογιστή ή στο κινητό τηλέφωνο του κάθε μισθωτού.
Μάλιστα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενεργοποιούν υποχρεωτικά τις κάρτες των εργαζομένων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνουν πρόστιμο 10.500 ανά εργαζόμενο για τη μη ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας και λουκέτο 15 ημερών για υποτροπή μετά από τρεις ελέγχους της επιχείρησης.
Τα σημεία «κλειδιά» για την ψηφιακή κάρτα εργασίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι:
- Το σύστημα θα διαθέτει απεικόνιση όλων των νόμιμων ορίων υπερωριών, ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης κ.λπ., όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία, ώστε να δημιουργείται ασφάλεια σε εργαζόμενους και εργοδότες.
- Το σύστημα θα διαθέτει κόφτες ώστε να εμποδίζονται οι παράτυπες δηλώσεις.
- Ο μισθός θα απεικονίζεται και σε επίπεδο ώρας.
- Θα υπάρχουν προβλέψεις σε τεχνικό επίπεδο για όλες τις ειδικές συνθήκες, όπως ενδεικτικά εργασίες εκτελούμενες έξω από την έδρα της επιχείρησης, επαγγελματικά ταξίδια, έκτακτη απουσία του εργαζόμενου για προσωπικούς λόγους κ.λπ.
Πώς θα λειτουργήσει
Το σύστημα θα υλοποιηθεί σε τρία βήματα που έχουν ως εξής:
Α. Σε πρώτη φάση, εντός του έτους οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν ηλεκτρονικά πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που καταχωρίζονται στο σύστημα Εργάνη σχετικά με τον εργασιακό τους βίο.
Β. Έως τις αρχές του 2022 θα είναι έτοιμη η «μήτρα» της κάρτας εργασίας, δηλαδή το ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα υποδέχεται τις πληροφορίες που θα καταχωρούν ψηφιακά εργαζόμενοι και εργοδότες. Παράλληλα, καταργείται μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη διευκόλυνση εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Γ. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας με παρακολούθηση της πραγματικής απασχόλησης σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr