Όπως ενημέρωσε προ ημερών ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, υπογράφηκε η υπουργική απόφαση μέσα στην οποία ενσωματώνονται κυρώσεις για τους ασυνεπείς εργοδότες και για όσους παρουσιάζουν καταχρηστική συμπεριφορά.
Συγκεκριμένα, για τις περιπτώσεις εργοδοτών που καλούν και πάλι τους εργαζόμενους να δουλέψουν, ενώ έχουν κάνει αναστολή της σύμβασης εργασίας τους, προβλέπεται πρόστιμο από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο ανέρχεται 1.200 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Την ίδια στιγμή, πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που καταγγέλλουν περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας ή κερδοσκοπίας και «κενά» στο σύστημα αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Όπως αναφέρεται στην πλατφόρμα ΑΝΤΙ-COVID-19 της ΓΣΕΕ, καταγγελίες καταγράφηκαν, μεταξύ άλλων, για:
- απασχόληση εργαζομένων με εργασιακή σχέση που τελεί σε αναστολή,
- αναστολή των ατομικών συμβάσεων εργασίας και επιβολή τηλεργασίας και για την κανονική παροχή εργασίας,
- απασχόληση τηλεργαζομένων με υπέρβαση του χρόνου εργασίας.
Παράλληλα, μεγάλο μέρος των εργαζομένων καταγγέλλει την εξαίρεσή του από την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Χαρακτηριστικά, αναφέρονται οι εξής κατηγορίες:
- Συμβασιούχοι έργου και εργαζόμενοι με εργόσημο, οικοδόμοι, καλλιτέχνες που εργάζονται ως μουσικοί, dj's, ηχολήπτες, μουσικοί παραγωγοί, εργαζόμενοι μέσω ΕΠΑ ή εργολάβων σε εταιρίες που έκλεισαν με κρατική εντολή ή πλήττονται στη λειτουργία τους
- Εργαζόμενοι σε πολλαπλούς εργοδότες με περιστασιακή ή μη απασχόληση,
- Εργαζόμενοι σε επίσχεση εργασίας, εργαζόμενοι με πολύμηνες οφειλές δεδουλευμένων οι οποίοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις διατάξεις του νόμου για τον απεγκλωβισμό τους λόγω μη διενέργειες δικαστικών και διαδικαστικών πράξεων,
- Εργαζόμενοι των οποίων οι εργοδότες δεν δηλώνουν την αναστολή των συμβάσεών τους, που ζητούν άμεση χορήγηση δυνατότητας μονομερούς αναγγελίας μέσω διασταυρώσεων από την «Εργάνη».
Το σύστημα φαίνεται να παρουσιάζει «κενά» και μένει να ανακοινωθεί η υπουργική απόφαση που είτε θα τα εξαλείψει, είτε θα τα περιορίσει μέσω της επιβολής «τσουχτερών» προστίμων στους παραβάτες.
Πρόστιμα σε εργοδότες και για την απαγόρευση κυκλοφορίας
Με «καμπάνα» 10.500 ευρώ κινδυνεύει και μία άλλη μερίδα εργοδοτών. Πρόκειται για αυτούς που ενδέχεται να εκδώσουν παραπλανητικές βεβαιώσεις εργασίας για τη μετακίνηση πολιτών.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκο Χαρδαλιά, εφόσον σε περίπτωση ελέγχου αποδειχθεί ότι πολίτης που μετακινείται με βεβαίωση εργοδότη δεν απασχολείται σε αυτόν, θα επιβάλλεται στον εργοδότη το πρόστιμο της προβλεπόμενης κύρωσης περί ανασφάλιστων εργαζομένων (ήτοι 10.500 ευρώ) και στον φέροντα τη βεβαίωση θα ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.
Στο πλαίσιο αυτό, κλήθηκαν όλες τις εταιρείες να ελέγξουν ξανά τις βεβαιώσεις τύπου «Α» και να αποσύρουν όσες έχουν διατεθεί σε εργαζομένους οι συμβάσεις των οποίων έχουν ανασταλεί.
Χαρά Κάνδηλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr