Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Αυγούστου 2019, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 195.425, ενώ οι αποχωρήσεις σε 192.314. Από τις 192.314 συνολικά αποχωρήσεις, οι 91.936 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 100.378 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Αύγουστος 2019 και Αύγουστος 2018, προκύπτει αυξημένη επίδοση κατά 10.859 περισσότερων θέσεων εργασίας για τον Αύγουστο 2019 (θετικό ισοζύγιο 3.111 θέσεων εργασίας) έναντι αρνητικού ισοζυγίου (-7.748) τον Αύγουστο του 2018 και η επίδοση αυτή βασίζεται, κυρίως, στις νέες αναγγελίες πρόσληψης που είναι περισσότερες του περσινού Αυγούστου κατά 8.265 προσλήψεις. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η θετική επίδοση του ισοζυγίου ροών του μηνός Αυγούστου είναι η πρώτη θετική επίδοση αντίστοιχου μηνός από τον Αύγουστο του 2014.
Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Αύγουστος 2019, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.865.346 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.580.460, εκ των οποίων οι 917.384 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 663.076 οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου οκταμήνου του έτους 2019 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 284.886 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου οκταμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.
Βρούτσης: Τα στοιχεία της «Εργάνης» επιβεβαιώνουν την αλλαγή του οικονομικού κλίματος
«Το ιδιαίτερα θετικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης (+3.111) για τον μήνα Αύγουστο του 2019 -το καλύτερο από το 2014- συνδυαστικά με την υψηλότερη επίδοση οκταμήνου, ταυτίζεται με τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αποτελεί επιβεβαίωση της αλλαγής του πολιτικού και οικονομικού κλίματος που έχει επέλθει. Διαψεύδει όσους επιχειρηματολογούσαν ότι η απόσυρση του βάσιμου λόγου απόλυσης θα έφερνε μεγάλο "κύμα" απολύσεων και κατάρρευση της αγοράς εργασίας», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.
Αντίθετα, όπως σημειώνει, το ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα του Αυγούστου λειτούργησε υπέρ των εργαζομένων, καθώς οι προσλήψεις αυξήθηκαν.
Μάλιστα, ο κ. Βρούτσης τονίζει ότι τα ποιοτικά στοιχεία της «Εργάνης» δείχνουν ότι οι απολύσεις Αυγούστου 2019 είναι ευδιάκριτα λιγότερες από τις απολύσεις του ίδιου μήνα για το έτος 2018, «καταρρίπτοντας τους αβάσιμους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί του αντιθέτου».
«Παρ' όλα αυτά, παραμένουν στις νέες προσλήψεις τα έντονα χαρακτηριστικά της επικυριαρχίας των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως αυτές ξεκίνησαν στις αρχές του 2015. Γι' αυτό το λόγο, το αμέσως προσεχές διάστημα, θα αναπτυχθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις σε μία προσπάθεια να αντιστρέψουμε και αυτόν το δείκτη και να αναχαιτίσουμε το φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας. Θυμίζουμε ότι το 2013 με τη γενναία απόφαση του προστίμου των 10.500 ευρώ καταφέραμε και δώσαμε ισχυρό χτύπημα στην αδήλωτη εργασία. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η επιβολή αυτού του προστίμου, παρόλο που ήταν επώδυνο, έφερε θετικά αποτελέσματα στην αποκλιμάκωση της ανεργίας και, κυρίως, της αδήλωτης εργασίας, καθώς, από τον Φεβρουάριο του 2013, που την παραλάβαμε στο 42,5%, σήμερα έχει υποχωρήσει στο 10%» υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας.
«Παράλληλα, όμως, θα συνεχίσουμε την μάχη κατά του νέου φαινομένου παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, την υποδηλωμένη εργασία» συμπληρώνει ο αρμόδιος υπουργός, επισημαίνοντας ότι για την αντιμετώπισή του το υπουργείο Εργασίας, το επόμενο διάστημα, θα αναπτύξει μία σειρά από δράσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες (πρόστιμα, εισφορές, ελέγχους, κόστος ευέλικτων μορφών), ώστε να ενισχύσουμε την πλήρη και να κάνουμε μη ελκυστική την υποδηλωμένη απασχόληση, η οποία πλέον θα είναι πιο ακριβή και δεν θα συμφέρει.
«Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας το έμψυχο δυναμικό του υπουργείου Εργασίας και, συγκεκριμένα, τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τους ελεγκτές του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το αμέσως προσεχές διάστημα, θα προχωρήσουμε σε νέους σαρωτικούς ελέγχους σε όλη την Επικράτεια. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και θα διεξάγονται στοχευμένα, με βάση τα στοιχεία που θα αντλούνται μέσα από το σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ". Επιδίωξή μας είναι η προστασία των εργαζομένων από καταχρηστικές συμπεριφορές, η στήριξη των συνεπών επιχειρήσεων, η διασφάλιση και ενίσχυση των δημόσιων εσόδων στα ασφαλιστικά Ταμεία και η αύξηση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» καταλήγει ο αρμόδιος υπουργός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr