Επίσης, χαμηλά ποσοστά συγκεντρώνουν δεξιότητες, όπως το επιχειρηματικό πνεύμα (ποσοστό 68%) και οι μαθηματικές γνώσεις (ποσοστό 60%). Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει έρευνα της Adecco Ελλάδας για την “Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα το 2018”, η οποία περιγράφει, για τέταρτη συνεχή χρονιά, τη γνώμη εργαζομένων και υποψηφίων για την αγορά εργασίας.
Βασικό εύρημα της έρευνας αποτελεί η διαχρονικά αυξητική τάση του ποσοστού των απασχολουμένων, που έχουν βρεθεί εκτός αγοράς, τουλάχιστον μία φορά στην επαγγελματική τους ζωή. Συγκεκριμένα, το 64% των ερωτώμενων, που αυτή τη στιγμή εργάζονται, δήλωσε ότι έχει βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας τουλάχιστον μία φορά, σε σύγκριση με το 58% που δήλωνε το ίδιο το 2017. Οι περισσότεροι από αυτούς (32%) ανέφεραν ότι χρειάστηκαν διάστημα μικρότερο των 6 μηνών για να επανατοποθετηθούν στην αγορά, ενώ το 15% των συμμετεχόντων στην έρευνα χρειάστηκε 6-11 μήνες. Η έρευνα διαπιστώνει, εξάλλου, ότι έννοιες, όπως το “reskilling” και το “upskilling”, που αφορούν στη διατήρηση και την ενίσχυση των δεξιοτήτων, ώστε να παραμένουν επίκαιρες σε σχέση με τις ανάγκες τις αγοράς, αναδεικνύονται σε καταλυτικά στοιχεία, για να παραμείνουν οι υποψήφιοι/ εργαζόμενοι ανταγωνιστικοί και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής.
Κινητικότητα
Η κινητικότητα στην αγορά επιβεβαιώνεται ως τάση και από το γεγονός ότι υποψήφιοι για τις ανοικτές θέσεις εργασίες δεν είναι μόνο τα άτομα που είναι εκτός αγοράς, αλλά και μεγάλη μερίδα απασχολούμενων που δεν είναι ικανοποιημένοι από την τρέχουσα εργασία τους. Συγκεκριμένα, το 2018 ποσοστό 66% των ερωτώμενων στην έρευνα δηλώνουν ότι βρίσκονται σε ενεργή αναζήτηση εργασίας, με το 58% αυτών να είναι εργαζόμενοι και το 91% άνεργοι.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, καταγράφει πτωτική πορεία η τάση αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό, αν και ακόμα σημαντικός αριθμός υποψηφίων εξετάζει την πιθανότητα αναζήτησης ευκαιριών εκτός Ελλάδας. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των υποψηφίων που εξετάζουν το ενδεχόμενο εργασίας στο εξωτερικό ανέρχεται στο 22%, ενώ το 2017 το αντίστοιχο ποσοστό άγγιζε το 33%.
Προσόντα
Η έρευνα δείχνει, στο μεταξύ, ότι στην πλειοψηφία του το εργατικό δυναμικό, συμπεριλαμβανομένων των απασχολούμενων και των προσωρινά εκτός αγοράς υποψηφίων, πιστεύει ότι διαθέτει το «πακέτο» των τυπικών και ποιοτικών προσόντων που αναζητούν οι επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, 98% των συμμετεχόντων απαντά πως έχει σε υψηλό βαθμό εργασιακό ήθος, 91% ομαδικότητα, 90% ευελιξία και προσαρμοστικότητα, 89% απαντά πως διαθέτει επίσης οργανωτικές ικανότητες, 87% ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών.
Αναφορικά με τα σημαντικότερα κριτήρια για την επιλογή ενός εργοδότη, η δίκαιη και αξιοκρατική αμοιβή των εργαζομένων τοποθετείται πρώτη στη λίστα σχεδόν από τους μισούς (το 45%), η ύπαρξη ήρεμου και ευχάριστου κλίματος εργασίας θεωρείται επίσης σημαντική (45%), όπως και οι ισχυρές προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη (39%). Στις χαμηλότερες θέσεις της λίστας βρίσκονται χαρακτηριστικά όπως η καλή οργάνωση της εταιρείας (16%), η παρουσία ικανής διοίκησης (16%) και η δυνατότητα ευέλικτου ωραρίου εργασίας (11%).
Πηγή: ΣΕΠΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr