Έστω και εν αναμονή της απόφασης οι περισσότεροι επαγγελματίες υψώνουν τους τόνους και στέκονται επίσης στο γεγονός ότι βάσει των ίδιων πληροφοριών το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό και τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).
Δικηγόροι και μηχανικοί στα κάγκελα
Δικηγόροι και μηχανικοί περιμένουν πώς και πώς την απόφαση, ασκώντας σκληρή κριτική στον Γιώργο Κατρούγκαλο.
«Είχαμε πει ότι ο νόμος αυτός θα φέρει τεράστια προβλήματα στους διπλωματούχους μηχανικούς. Πάνω από το 80% είναι σε δύσκολη θέση, γιατί δεν μπορεί να βγάλει ασφαλιστική ενημερότητα καθιστώντας απαγορευτική τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς» εξήγησε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ο αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Νίκος Μήλης.
«Παλέψαμε και δώσαμε μάχη στα δικαστήρια καταγγέλλοντας το νόμο ως αντισυνταγματικό. Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον το σκεπτικό της απόφασης. Αν τα πράγματα είναι έτσι θα πρέπει ο νόμος Κατρούγκαλου να αποτελέσει παρελθόν» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα» το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ Δημήτρης Αναστασόπουλος.
ΕΕΑ για ΕΦΚΑ: Δικαίωση των ελεύθερων επαγγελματιών
Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου επισήμανε σε σχετική δήλωσή του: "Εφόσον αληθεύουν οι τελευταίες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ, τότε μιλάμε για πλήρη δικαίωση των θέσεων του Ε.Ε.Α. και γενικότερα των ελεύθερων επαγγελματιών.
Αν όντως η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε παράνομη την ένταξη τους όπως και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνδυασμό με τις υπέρογκες εισφορές που βαρύνουν όλους τους παραπάνω, τότε αποδεικνύεται περίτρανα η ορθότητα των απόψεων που είχαμε εκφράσει για τον νόμο Κατρούγκαλου, χαρακτηρίζοντας τον από την πρώτη στιγμή ως ένα ακόμα «χαράτσι» και απόπειρα δήμευσης περιουσιών και σε καμία περίπτωση ως μία ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Ειδικά με το θέμα του ύψους των εισφορών ήταν ξεκάθαρο ότι πλήττονταν βάναυσα οι έντιμοι επιχειρηματίες και μοιραία οδηγούνταν είτε σε οικονομική δυσπραγία εξαιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν, είτε εξωθούνταν σε παραβατικές συμπεριφορές προκειμένου να διατηρήσουν «ζωντανή» την επιχείρηση τους. Ουσιαστικά είχαν κάνει συνέταιρο τους το κράτος, καθώς σχεδόν το σύνολο του εισοδήματος τους έπρεπε να καταβληθεί σε εισφορές και φόρους. Χρέος του υπουργείου Εργασίας και της Κυβέρνησης συνολικότερα, είναι η εκπόνηση ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος και όχι η εξαφάνιση κάποιων κατηγοριών εργαζομένων, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι".
Στάση αναμονής από την ΕΣΕΕ
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά πως «η ΕΣΕΕ οφείλει να περιμένει την επίσημη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που αναμένεται να εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα, ώστε να διαβάσει προσεκτικά το σκεπτικό της απόφασης που ενδέχεται να στοιχειοθετεί νέες ενστάσεις, ενώ μέχρι τότε συστήνει σε όλους τους εμπόρους να παραμείνουν συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις».
Κατρούγκαλος: Η ουσία του νόμου θα διατηρηθεί
Αν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, προφανώς και θα προσαρμοστεί ο νόμος, δήλωσε στο μεταξύ ο εμπνευστής του ασφαλιστικού νόμου, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο κ Κατρούγκαλος τόνισε επίσης ότι η ουσία του νόμου του, που είναι η ισορροπία των κανόνων, θα διατηρηθεί. Αυτή η ουσία δεν πρόκειται να φύγει, είπε, σημειώνοντας ότι όπως έχει αποδειχτεί το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνουν λιγότερα, ενώ το 20% είναι εύλογο να αντιδρά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr