Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, σε λίγες ημέρες θα έρθει στη Βουλή η σχετική διάταξη.
Περιγράφοντας τη νέα λογική ανέφερε πως το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για κάποιον που «πιαστεί» με αδήλωτο εργαζόμενο, θα μειώνεται εφόσον γίνει πρόσληψη και, ανάλογα με το χρονικό διάστημα της σύμβασης εργασίας που υπογράφεται, θα μειώνεται και το πρόστιμο.
Πάντως, η κ. Αχτσιόγλου διευκρίνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο» πως ακόμη δεν έχει κλείσει ο σχετικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για το ζήτημα.
Πρόσθεσε ότι εφόσον προκριθεί τελικώς η συγκεκριμένη πρόταση, θα προβλέπει ότι «αν ο εργοδότης κάνει στον εργαζόμενο μία σύμβαση τριμηνιαία, το πρόστιμο θα είναι 7.000 ευρώ περίπου, εάν είναι εξαμηνιαία 5.000 ευρώ και αν είναι ετήσια θα είναι 3.000 ευρώ περίπου».
«Σε κάθε περίπτωση, ο εργοδότης θα οφείλει να πληρώσει τα ένσημα τριών μηνών για αυτόν που εντοπίστηκε αδήλωτος» δήλωσε η ίδια.
Η κ. Αχτσιόγλου προειδοποίησε ωστόσο ότι σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται χωρίς δυνατότητα έκπτωσης, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει λογική ισορροπίας αλλά όχι λογική συγχώρεσης παραβατικών συμπεριφορών».
Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για αδήλωτη εργασία μέχρι σήμερα και την επίδρασή τους στην αγορά εργασίας, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «η καθαρή αδήλωτη εργασία έπεσε το 2017 στο 12% περίπου στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας. Πλέον το στοίχημα είναι περισσότερο στην υποδηλωμένη εργασία, όταν κάποιος π.χ. εργάζεται οκτώ ώρες αλλά δηλώνεται για τέσσερις. Με την αλλαγή του προστίμου θα υπάρξει μία μεταβολή στην ποιότητα των θέσεων εργασίας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr