Ουσιαστικά ο ιδιωτικός τομέας αντιμετωπίζεται ως ο βασικότερος παράγοντας ανάκαμψης και δημιουργίας θέσεων εργασίας σήμερα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα δεδομένα της QED, η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται να πιστεύει ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα εκεί που απέτυχε ο δημόσιος και ότι η οικονομική ανάπτυξη θα έρθει μετά από ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα. Όχι μόνον αυτό αλλά οι περισσότεροι αναζητούν πλέον εργασία στον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας στο παρελθόν την έννοια της... τακτοποίησης σε μία θέση δημοσίου δικαίου.
Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 4ης Ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της ΕΕΝΕ με θέμα «Επενδύοντας στο Αύριο: Η Ιδιωτική Πρωτοβουλία στην Αιχμή της Ανάκαμψης», η ελληνική κοινή γνώμη καταγράφεται ως απογοητευμένη και ακυρωμένη, λόγω της διάψευσης των προσδοκιών που η κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει το 2015, ωστόσο πλέον μοιάζει να στρέφει την προσοχή της τόσο για την εξασφάλιση θέσεων εργασίας όσο και, συνολικά, για την ανάπτυξη της χώρας στον ιδιωτικό τομέα.
Η κρίση αλλά και η διάψευση των προσδοκιών έχουν καταστήσει πρώτα πεδία αγωνίας για τους πολίτες την ανεργία και το κόστος ζωής (ακολουθούν το ασφαλιστικό και η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας) ενώ η ανασφάλεια καλύπτεται σε προσωπικό επίπεδο από μία στροφή προς την οικογένεια και την ασφάλεια που παρέχει στο άτομο.
Η απογοήτευση για την αρνητική πορεία που θεωρείται ότι έχει λάβει η χώρα αντικατοπτρίζεται και στη στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους θεσμούς, με τα ΜΜΕ, το κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να απολαμβάνουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι εμφανίζονται να εμπιστεύονται σε μεγαλύτερο βαθμό θεσμούς όπως ο στρατός, το πανεπιστήμιο, η αστυνομία και η εκκλησία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr