Στο επίκεντρο του πιλοτικού προγράμματος θα βρεθεί η καταπολέμηση του φαινομένου της υποδηλωμένης εργασίας. Η υλοποίηση του προγράμματος και τα αποτελέσματα των ελέγχων θα αποτελέσουν τη βάση για την επέκτασή του πανελλαδικά.
Στο πρόγραμμμα συμμετέχουν συντονισμένα για πρώτη φορά τέσσερις ελεγκτικοί μηχανισμοί οι οποίοι θα συνεργαστούν τόσο σε επίπεδο επιτόπιων ελέγχων όσο και σε επίπεδο ανταλλαγής και διασταύρωσης δεδομένων και πληροφοριών: α) το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), β) ο Ενιαίος Φορές Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), γ) η Οικονομική Αστυνομία, δ) το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η συνεργασία των τεσσάρων ελεγκτικών μηχανισμών μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα και το βάθος των ελέγχων. Η διασταύρωση και η επεξεργασία των δεδομένων και των πληροφοριών, που ο κάθε μηχανισμός διαθέτει, δίνουν τη δυνατότητα οι έλεγχοι να επικεντρωθούν σε περιοχές και κλάδους με υψηλή και καλυμμένη μέχρι σήμερα παραβατικότητα, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των ελέγχων.
«Ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας αποκτά η ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην χάραξη και εφαρμογή του οδικού χάρτη, υπό την αιγίδα της ΔΟΕ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας)», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Ο τριετής οδικός χάρτης για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα, επικυρώθηκε σε τριμερές επίπεδο στις 26-10-2016 ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, τη ΔΟΕ και τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr