Download εδώ
Διαβάστε για την ιστορία με τις χρυσές λίρες και το μαυροφορεμένες χήρες με τις οποίες παίζονταν κάποτε τα «παιχνίδια» στο Χρηματιστήριο, αλλά και ιστορίες συνδικαλιστικής τρέλας κατά τη δεκαετία του 1980.
Μάθετε για τους «100 κηπουρούς της ΕΡΤ», για το πώς ζητούσε μείωση ωραρίου η ΑΔΕΔΥ, την ιστορία του «Τσοβόλα δώστα όλα», το πώς υπέγραψε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας μία... “πλαστή” απόφαση χωρίς να το γνωρίζει, τα «ρετιρέ» του Ανδρέα Παπανδρέου, για ένα χυδαίο τουριστικό φυλλάδιο της Ολυμπιακής, το οποίο απεσύρθη αμέσως όταν το πήρε είδηση ο υπουργός κλπ.
Αποσπάσματα
Απουσίαζαν μετ΄αποδοχών 1.000 υπάλληλοι της ΔΕΗ κάθε ημέρα!
Μια φορά κι έναν καιρό, πριν από 27 χρόνια, το 1986, σε περίοδο λιτότητας και με εκρηκτικό το πρόβλημα της χαμηλής παραγωγικότητας και του επιπέδου παροχής υπηρεσιών από τις δημόσιες επιχειρήσεις, η ΔΕΗ λειτουργούσε σε άλλη χώρα.
Τότε, λοιπόν, απουσίαζαν μετ΄ αποδοχών 1.000 περίπου υπάλληλοι κάθε ημέρα (οι δε 800 και πλέον συνδικαλιστές της χωρίς να εργάζονται να εισπράττουν τις «υπερωρίες» («Βήμα» 12.10.1986).
Συνδικαλιστές «επαναστάτησαν» κατά υπουργού διότι δεν … διόριζε σε δημόσιους οργανισμούς … συγγενείς τους!
Μια φορά κι έναν καιρό, πριν από 27 χρόνια, τον Οκτώβριο του 1986, είχα τη γνωστή από προηγούμενες αναφορές μου, μαραθώνια συζήτηση με τον τότε υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Γιώργο Παπαδημητρίου (δημοσιεύθηκε στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» 30 Οκτωβρίου 1986).
Τότε, λοιπόν, ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μου αποκάλυψε το εξής: «Οι συνδικαλιστές διαφόρων δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών (ΔΕΚΟ) του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «επαναστάτησαν», διότι ο Παπαδημητρίου τους αφαίρεσε το … «κεκτημένο» δικαίωμα να διορίζουν τους συγγενείς και φίλους τους, για να δημιουργούν υποστηρικτές – φερέφωνα της συνδικαλιστικής πολιτικής τους…».
Τριετής προώθηση λόγω μη … κατοχής πτυχίου!
Μια φορά κι έναν καιρό, πριν από 27 χρόνια, ήταν καλύτερα να μην είχε πτυχίο ένας εργαζόμενος στην Εθνική Τράπεζα!
Τότε, λοιπόν, όπως μας αποκάλυψε με μακροσκελή επιστολή της η τότε διοίκηση του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας («Οικονομικός Ταχυδρόμος» 6 Νοεμβρίου 1986), καθιερώθηκε η … τριετής προώθηση εργαζομένων στην τράπεζα λόγω μη … κατοχής πτυχίου!
Τότε, λοιπόν, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας προχώρησε σε απεργιακές κινητοποιήσεις για να μην ικανοποιηθούν τα αιτήματα των πτυχιούχων, δηλαδή του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας!
Κουφά! Κι όμως αληθινά…
Υπηρεσία Αφύπνισης ΟΤΕ μόνο έως τις 9 το … βράδυ!
Μια φορά κι έναν καιρό, πριν από 26 χρόνια, τον Ιανουάριο του 1987 υπήρχε και λειτουργούσε στον ΟΤΕ Υπηρεσία Αφύπνισης, η οποία … «κοιμούνταν»!
Τότε, λοιπόν, αν τηλεφωνούσε κανείς στο 182 που ήταν της Υπηρεσίας Αφύπνισης του ΟΤΕ μετά τις 9 το βράδυ, θα έπαιρνε την ακόλουθη απάντηση από τον αυτόματο τηλεφωνητή: Η Υπηρεσία Αφύπνισης λειτουργεί μόνον από τις 7 π.μ. έως 9 μ.μ., εκτός Σαββάτου και Κυριακής!
Τότε, λοιπόν, για τους δυνητικούς πελάτες που αποφάσιζαν για την ώρα αφύπνισής τους μετά τις 9 το βράδυ, η Υπηρεσία αυτή ήταν εκ των πραγμάτων … άχρηστη.
Διότι, πώς θα μπορούσε να ξυπνάει τους άλλους, αφού η ίδια κοιμούνταν;
ΦΠΑ σκυλοτροφών: 6%, ΦΠΑ παιδικών τροφών: 18%!
Μια φορά κι έναν καιρό, πριν από 26 χρόνια, το υπουργείο Εμπορίου εξασφάλιζε φθηνότερη τροφή για σκυλιά και γάτες από ό,τι στα παιδιά μας, καθορίζοντας συντελεστή ΦΠΑ 6% έναντι 18% αντίστοιχα στις παιδικές τροφές.
Τότε, λοιπόν, όλοι νομίζαμε ότι ήταν τυπογραφικό λάθος της απόφασης, αλλά, όπως προκύπτει από συζήτηση στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου 1987, η επιλογή αυτή ήταν ηθελημένη.
Τότε, λοιπόν, το «Ποντίκι» (6 Φεβρουαρίου 1987) διέσωσε την ακόλουθη εκπληκτική στιχομυθία στη Βουλή για το θέμα αυτό:
Σ. Δήμας (ΝΔ): Υποθέτω ότι το διορθώσατε αυτό που είδαμε, ότι δηλαδή οι σκυλοτροφές πήγαν στο συντελεστή 6% και οι παιδικές τροφές στο 18%.
Δ. Τσοβόλας (υπουργός Οικονομικών): Δεν διόρθωσα και ούτε θα το διορθώσω! Γιατί , ενώ είχαμε εισαγωγή σκυλοτροφών κατά 100% άρχισαν να γίνονται κι εδώ βιομηχανίες. Πρέπει ή δεν πρέπει να ενισχύσουμε αυτήν προσπάθεια;
Σ. Δήμας (ΝΔ): Ας σημειώσουμε, λοιπόν, ότι η παραγωγή εγχώριων σκυλοτροφών είναι από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Π. Κρητικός (από την έδρα του προεδρείου της Βουλής με χιούμορ): Μα δεν υπάγονται τα σκυλάδικα στις σκυλοτροφές!
Τα μεγάλα λόγια του Αλέκου Παπαδόπουλου
Σε συνέντευξή του εφημερίδα «Έθνος» (25 Απριλίου 2006), ο πρώην υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και τότε επικεφαλής της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος είπε ότι «το πολιτικό κόστος είναι κυρίαρχος παράγοντας», ότι «δεν πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική με δανεικά», μίλησε για «στρουθοκαμηλισμό, λαϊκισμό, δημαγωγία και ευκολία απαντήσεων που δεν μας επιτρέπουν ως χώρα να προχωρήσουμε στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα».
Τα ίδια είχε πει με δηλώσεις στου στις 7 Σεπτεμβρίου του 1995. Επίσης, στις 25 Ιανουαρίου 1996 είχε δηλώσει ότι «χρειαζόμαστε ένα κράτος που να δουλεύει καλύτερα και να κοστίζει λιγότερο». Επίσης, στην ομιλία του σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ (εφημερίδες 2 Ιουλίου 1998) είχε προτείνει «αποκρατικοποίηση όλων των τραπεζών», αναφέροντας το παράδειγμα της ισπανικής κυβέρνησης!
Και, τα χρόνια περνούσαν, και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς συνεχώς χειρότερα!
Συγγραφέας: Δημήτρης Στεργίου
Σκίτσα: Κώστας Μητρόπουλος (αναδημοσιεύσεις)
Σελίδες: 383 Α4 (περίπου 469 σε ηλεκτρονικούς αναγνώστες ipad ή 14.142 σε αναγνώστες τύπου Kindle ή smart phones)
Διαθέσιμα αρχεία: pdf 4,3ΜΒ (συμβατό με όλες τις συσκευές), epub 13,9ΜΒ (ιδανικό για iphone και ipad), mobi 4,4ΜΒ (για Amazon Kindle)
Τιμή προσφοράς: £6.00 ή περίπου 7 ευρώ (περιλαμβάνονται φόροι και τυχόν άλλες επιβαρύνσεις)
Δείγμα
Κάντε κλικ εδώ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr