Τι προβλέπει το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα;
Συνοπτικά τα εξής:- Συνολικό ποσό στήριξης: 159 δισ. ευρώ
- Νέα δάνεια: 60 δισ.
- Υπόλοιπο από τα παλαιά δάνεια (τρόικα): 49 δισ.
- Ιδιώτες: 37 δισ.
- Ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης: 12,6 δισ.
- Επιτόκιο: 3,5% - 4%
- Διάρκεια δανείων: άνω των 15 ετών (από 7,5 έτη)
- Περίοδος χάριτος: 10 έτη
- Επαναγορά ομολόγων, μετακύλιση χρέους κλπ: 135 δισ. ευρώ (έως το 2020)
- Επόμενη αξιολόγηση: Οκτώβριος 2011
- Τελικές λεπτομέρειες σχεδίου: Οκτώβριος
Οχι. Ο όρος επιλεκτική χρεοκοπία είναι βαθμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από τους οίκους. Αυτοί έχουν πει ότι οποιαδήποτε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν θα θεωρηθεί εθελοντική και αυτό θα σημάνει «επιλεκτική χρεοκοπία»
Αυτό τι επίπτωση θα έχει;
Πρακτικά, τώρα, καμία, καθώς αποφασίστηκε αφενός να περιοριστεί η σημασία που δίνεται στις αξιολογήσεις των οίκων και αφετέρου το όλο σχέδιο δεν επηρεάζεται από τη βαθμολογία που θα έχουν τα ελληνικά ομόλογα.
Γιατί η επιλεκτική χρεοκοπία δεν είναι χρεοκοπία;
Διότι η χρεοκοπία είναι «κατάσταση» (δεν μπορώ να πληρώσω πιστωτές, συντάξεις μισθούς κλπ), ενώ η επιλεκτική χρεοκοπία είναι βαθμολογία (δεν πληρώνω κάποιους πιστωτές και κάποιο διάστημα).
Θα υπάρξει πρόβλημα στις τράπεζες;
Πρακτικά όχι. Τα μέτρα προκαλούν ανάγκη κεφαλαίων, αλλά αυτή υπερκαλύπτεται από τα άνω των 30 δισ. ευρώ που αποφασίστηκαν να υπάρχουν διαθέσιμα σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη.
Στην αγορά, στις επιχειρήσεις θα υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας;
Οσο θα υπάρχει σε μία χώρα που περνά δημοσιονομική κρίση και ίσως λίγο καλύτερα, διότι προβλέπονται ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάπτυξη. Δηλαδή μέτρα λιτότητας και ανάπτυξη μαζί.
Τώρα τα μέτρα λιτότητα, το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο κλπ, γιατί χρειάζονται;
Για δύο βασικότατους λόγους: α) είναι προϋπόθεση για να μας δοθεί η νέα στήριξη, β) πρέπει να πείσουμε τους πάντες ότι δεν θα βρεθούμε πάλι σε λίγους μήνες ή σε ένα - δύο χρόνια στην ανάγκη να ζητήσουμε νέα χρήματα, νέα επιμήκυνση χρέους κλπ κλπ.
Πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η «ζημιά» που μπορεί να πάθουν οι τράπεζες και πόσα χρήματα έχουν προβλεφθεί να δοθούν για να μην χρεοκοπήσουν;
Οι απώλειες υπολογίστηκαν σε 20 δισ. ευρώ και δίνονται πάνω από 30 δισ.
Δηλαδή όλα καλά; Τέλος η ύφεση και η ανεργία;
Ολα καλά υπό την έννοια ότι δεν χρεοκοπούμε. Καλά διότι μας στηρίζουν. Ομως, το πρόβλημα δεν λύθηκε. Τα μέτρα λιτότητας θα προκαλέσουν ύφεση και, δυστυχώς, απολύσεις. Η διαφορά είναι ότι οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι ηπιότερες από ό,τι θα ήταν χωρίς τη νέα στήριξη.
Τελικά εγγυήσεις δίνουμε; Θα μας πάρουν τη δημόσια περιουσία;
Ολα τα μέτρα του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου (πχ έσοδα αποκρατικοποιήσεων, αξιοποίησης ακινήτων κλπ) αποτελούν τις εγγυήσεις μας. Κανείς δεν μας παίρνει τη δημόσια περιουσία. Δυστυχώς, καταφέραμε να τη χάσουμε, λόγω της ασυδοσία των προηγούμενων γενεών και των κυβερνήσεων που χρέωσαν εμάς, τα παιδιά μας και, πολύ φοβόμαστε, και τα εγγόνια μας και τα δισέγγονά μας.
Περισσότερα στο eranistis.grΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr