Από το βήμα ημερίδας για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κτίρια, ο κ. Μουσουρούλης ανέφερε ότι το σχετικό πρόγραμμα πρόκειται να ανακοινωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ότι οι επιδοτήσεις θα δίνονται πιθανότατα μέσω των ΚΕΠ και ότι εφόσον "περπατήσει", τότε αργότερα να ισχύουν επιδοτήσεις και για κτίρια που κατασκευάστηκαν μετά το '80.
«Υπολογίζουμε ότι το μέσο κόστος που απαιτείται για να μειώσει κατά 50% την ενεργειακή της κατανάλωση μια 6όροφη πολυκατοικία επιφάνειας 1.200 τ.μ (ή 200 τ.μ. ανά όροφο), δηλαδή να αντικαταστήσει τον παλαιό της καυστήρα με νέο, να τοποθετηθούν παντού κουφώματα με διπλά τζάμια, καθώς επίσης να γίνει πλήρης θερμομόνωση της εξωτερικής της τοιχοποιίας και της ταράτσας, ανέρχεται σε 120.000- 130.000 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το κόστος που προκύπτει ανά ιδιοκτησία για τις βασικές αυτές παρεμβάσεις, έχουμε υπολογίσει πως ανέρχεται σε 6.000- 7.000 ευρώ, εκ των οποίων ένα υψηλό ποσοστό που μένει να καθοριστεί, θα επιδοτείται μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος», συμπλήρωσε ο γ.γ. του ΥΠΑΝ.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει στο ΥΠΑΝ, το κόστος αυτός θα μπορεί να αποσβεσθεί το πολύ σε 4-5 χρόνια, αν πρόκειται για διαμέρισμα σε πολυκατοικία ή σε 5-6 χρόνια αν πρόκειται για μονοκατοικία
Αναφορικά με τις δράσεις που θα επιδοτεί το πρόγραμμα, αυτές θα αφορούν τόσο βασικές παρεμβάσεις, όπως θερμομόνωση της εξωτερικής τοιχοποίας και της στέγης, αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέας τεχνολογίας διπλά τζάμια, όπως επίσης και του καυστήρα, καθώς επίσης και συμπληρωματικές δράσεις, όπως τοποθέτηση παθητικών ηλιακών συστημάτων, δηλαδή ηλιακών θερμοσιφώνων, κλπ.
Πιθανόν μέσω των ΚΕΠ
Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος στην πράξη, προκειμένου να μην κολλήσει στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, ο κ. Μουσουρούλης ανέφερε ότι δεν θα απαιτείται πολεοδομική άδεια, αλλά θα επιχειρηθεί η διαδικασία να είναι σχετικά απλή.
«Εξετάζεται»- είπε ο γ.γ. του ΥΠΑΝ- «π.χ. ο διαχειριστής μιας πολυκατοικίας, έχοντας πάρει πρώτα την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών, καθώς επίσης μια προσφορά από τον επαγγελματία της οικοδομής για τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν στο κτίριο, να απευθύνεται στο κοντινότερο ΚΕΠ και να εγγράφεται στο πρόγραμμα». Εν συνεχεία, σε σύντομο χρόνο θα του χορηγείται κάποιο κουπόνι «voucher», το οποίο και θα παραδίδει στον επαγγελματία από τον οποίο πήρε την προσφορά.
Προκειμένου να «περπατήσει» το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, έχει προηγηθεί- σύμφωνα πάντα με τον γ.γ. του ΥΠΑΝ-συνεννόηση με τους εκπρόσωπους όλων των κλάδων της οικοδομικής αλυσίδας, εν είδη «καταστατικών συμφωνιών», ώστε να ενημερώσουν τα μέλη τους για την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες και διαχειριστές πολυκατοικιών.
Σχετικά με την ενεργειακή σπατάλη που προέρχεται από τον κτιριακό τομέα, ο κ. Μουσουρούλης ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3,5 εκατ. κτίρια , τα οποία ευθύνονται για το 40% περίπου της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας.
Φωτοβολταικά στις στέγες
Ανακοίνωσε επίσης ότι σε λίγες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθεί η ΚΥΑ για τα φωτοβολταικά στις στέγες των κτιρίων, η οποία θα συνοδεύεται από ισχυρά κίνητρα για τους ιδιώτες, και θα καταργεί το καθεστώς σύμφωνα με το οποίο για να συνδεθεί κανείς σήμερα στο ΔΕΣΜΗΕ θα πρέπει πρώτα να γίνει επιτηδευματίας και να ανοίξει βιβλία στην εφορία.
Είπε επίσης ότι σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στους ΟΤΑ, για αντίστοιχες παρεμβάσεις στα κτίριά τους, και όπου το ποσοστό της επιδότησης θα κυμαίνεται στο 70%.
Απόσυρση παλαιών συσκευών
Αναφορικά με το πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών ενεργοβόρων οικιακών συσκευών, που θα ακολουθήσει, συζητήθηκε χθες στη διάρκεια σύσκεψης που είχε ο υπ. Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με τον πρόεδρο του ΣΕΛΠΕ, Θ. Βάρδα. Σε δηλώσεις του ο κ. Βάρδας ανέφερε πως το ΥΠΑΝ θα επιδοτήσει την αγορά καινούργιων συσκευών μέχρις ενός ορισμένου ποσού της τάξης των 200-250 ευρώ, και ότι σε κάθε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr