Ασφαλώς, το πρώτο ξεσκόνισμα, γίνεται με βάση το εισόδημα. Πλέον δεν εγκρίνεται σε καμία περίπτωση δάνειο, αν η μηνιαία δόση υπερβαίνει το 35% του μηνιαίου εισοδήματος. Τα ποσοστά της τάξεως του 50% ανήκουν στο παρελθόν. Στο εισόδημα, μπαίνει πλέον και ποιοτικό κριτήριο. Από τους ελεύθερους επαγγελματίες, ζητείται υψηλότερο εισόδημα καθώς το ενδεχόμενο να «πληγούν» από την κρίση είναι μεγαλύτερο. Ασφαλέστεροι πελάτες θεωρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι ενώ αντίθετα, στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, το όνομα του εργοδότη παίζει το ρόλο του. Οι τράπεζες δίνουν με μεγαλύτερη άνεση ένα δάνειο σε υπάλληλο μεγάλης ιδιωτικής εταιρείας ακόμη και αν ο μισθός του είναι χαμηλότερος από ότι ο αντίστοιχος ενός υπαλλήλου μικρής εταιρείας.
-Ο Τειρεσίας παίζει πλέον καθοριστικό ρόλο στην χορήγηση ενός δανείου. Καμία αίτηση δεν προχωράει αν προηγουμένως δεν διερευνηθεί κατά πόσο ο δανειολήπτης είναι ήδη εκτεθειμένος σε άλλα δάνεια (καταναλωτικά και κάρτες).
-Το ύψος του δανείου ως ποσοστό της αξίας του ακινήτου, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το 70-75%. Έτσι, εκ των πραγμάτων, κόβονται όσοι θέλουν να χρηματοδοτήσουν την αγορά ενός ακινήτου αποκλειστικά με δανεικά. Οι δανειολήπτες της συγκεκριμένης κατηγορίας, εκτός του ότι δεν βρίσκουν πλέον τα χρήματα, αποκτούν άλλον έναν πονοκέφαλο με το πόθεν έσχες.
-Το τρίτο ξεσκόνισμα, γίνεται από τους μηχανικούς με τους οποίους συνεργάζονται οι τράπεζες. Πλέον, κατά τις αποτιμήσεις των ακινήτων λαμβάνονται υπόψη τα νέα δεδομένα της αγοράς. Οι αξίες που αναγράφονται στις εκθέσεις των εκτιμητών είναι χαμηλότερες και αυτό προσγειώνει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα το ποσό του δανείου που μπορεί να σηκώσει ο δανειολήπτης.
Θάνος Τσίρος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr