Οι επιλογές των συγκεκριμένων συσκευών για την πρώτη φάση του προγράμματος δεν έγιναν τυχαία. Αφενός τα ψυγεία είναι συσκευές που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο,καταναλώνοντας μεγάλη ποσότητα ενέργειας, αφετέρου τα κλιματιστικά χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον τους θερινούς μήνες αυξάνοντας την αιχμή της ζήτησης σε περιόδους «δύσκολες» για το ηλεκτρικό σύστημα.
Αντικαθιστώντας τις με καινούργιες θα επιτευχθεί ένα σημαντικό βήμα τόσο για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας όσο και για την αποκλιμάκωση των καλοκαιρινών αιχμών της ζήτησης, που φέτος είναι περισσότερο σημαντική παρά ποτέ.
100-150 ευρώ ανά συσκευή
Όσο για το «κουπόνι» θα έχει δύο πλαφόν, τόσο ποσοστιαίο, δηλαδή δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 25% της τιμής αγοράς της νέας συσκευής, όσο και ποσοτικό που φαίνεται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ των 100 και των 150 ευρώ, αναλόγως την συσκευή.
Το μήνυμα που θα επιχειρήσει να περάσει το υπουργείο Ανάπτυξης είναι ότι μπορεί το ποσό των 100-150 ευρώ να φαντάζει χαμηλό, ωστόσο η απόσυρση συμφέρει όχι μόνο για την επιδότηση αλλά και γιατί με τη νέα συσκευή ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι μικρότερος. Για παράδειγμα ένα ψυγείο χαμηλής ενεργειακής κλάσης επιβαρύνει ετησίως το λογαριασμό της ΔΕΗ με τουλάχιστον 20 ευρώ περισσότερα από ένα ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α.
Στόχος του προγράμματος που θα ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι, είναι να οδηγήσει στην αντικατάσταση τουλάχιστον 500.000 συσκευών, δηλαδή του 50% του ενός εκατομμυρίου συνολικά παλαιών συσκευών που εκτιμάται ότι υπάρχουν στον ελληνικό χώρο.
Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα απόσυρσης, έχουν ήδη δεσμευθεί 100 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα του ΥΠΑΝ.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr