Όπως επισημαίνουν το να «νομιμοποιήσεις» ημιυπαίθριο χώρο δεν είναι εφικτό. Το να θεσπίσεις μέτρα ώστε να απαγορευτεί η έκδοση διαταγής κατεδάφισης είναι μια λύση που πλησιάζει περισσότερο την πραγματικότητα.
Δυνατότητα να απαγορευτεί η διαταγή για κατεδάφιση έναντι του ανάλογου τιμήματος υπάρχει. Βέβαια, πρέπει να ξεκαθαρίσουν αρκετά ζητήματα
Κανονικά, ο νόμος προβλέπει ότι για τον ημιυπαίθριο χώρο που έχει κλείσει παράνομα, θα πρέπει να καταβάλλεται και τέλος διατήρησης εκτός από το εφάπαξ αρχικό ποσό. Τι θα γίνει με αυτό; Διότι σε περίπτωση που δεν απαλλαγεί ο ιδιοκτήτης από την υποχρέωση καταβολής αυτού του ετήσιου τέλους, θα υποχρεωθεί να πληρώνει «ενοίκιο» για το ίδιο του το σπίτι. Σε μια τέτοια περίπτωση, μάλλον θα προτιμήσει να παραμείνει στην παρανομία.
Ποια θα είναι η διαδικασία για την απαλλαγή από τη διαταγή κατεδάφισης; Κανονικά, μέσα από μια τέτοια διαδικασία, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να μπορεί να εμφανίσει τον ημιυπαίθριο στο κτηματολόγιο. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρχει το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο. Όμως για να βγει το συμβολαιογραφικό έγγραφο, θα πρέπει να υπάρχει και άδεια οικοδομής η οποία θα αποτυπώνει τον ημιυπαίθριο χώρο που έχει κλείσει. Τι σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά; Ότι αυτός που θα μπλέξει σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να περάσει από πολεοδομία (αφού προηγουμένως συμβουλευτεί μηχανικό) από συμβολαιογράφο, πιθανώς από την εφορία και σίγουρα από το κτηματολόγιο. Μπορεί να απλοποιηθεί αυτή η διαδικασία; Θα φανεί στην πράξη.
Το να δοθεί απάντηση σε αυτά τα προβλήματα, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα τεράστιο έργο το οποίο αφορά περισσότερους από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες. Ήδη, οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει. Η κυβέρνηση, αναμένεται να πάρει τις σχετικές αποφάσεις τον Μάιο.
Θάνος Τσίρος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr