Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόταση για επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Στην έκθεση, που ακολούθησε των νέων για επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, τονίζεται ότι από την εφαρμογή των μέτρων το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υποχωρήσει κατά 0,8% του ΑΕΠ. Παράλληλα, στα κρατικά ταμεία θα περισσέψουν έσοδα τουλάχιστον 2,2 δισ. ευρώ.
Έτσι θα αποφευχθεί ένα νέο «ναυάγιο» στα έσοδα που αποτέλεσε και την βασική αιτία, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, για την οποία η Ελλάδα παίρνει για δεύτερη φορά τον δρόμο της κοινοτικής εποπτείας. Στο οικονομικό επιτελείο έχουν μετανιώσει «πικρά» που το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ το επανέφεραν από την χρήση του 2008. Ξέχασαν ότι στο δεύτερο μισό του περσινού έτους «έτρεχε» ο φόρος του 10% στα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών.
Το γεγονός και μόνο ότι ο συντελεστής του φόρου είχε εφαρμογή από το πρώτο ευρώ που θα αποκτούσαν οι μικρομεσαίοι, το κίνητρο για φοροδιαφυγή ήταν μεγάλο... Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει να τους «ζώνουν τα φίδια» εκτιμώντας ότι τα εισοδήματα που θα δηλώσουν φέτος την άνοιξη στην Εφορία οι 800.000 μικρομεσαίοι θα είναι αισθητά χαμηλότερα των προηγούμενων ετών!
Κάποιοι στους διαδρόμους του υπουργείου μιλούν μάλιστα για διπλή ζημιά...
Αναλυτικότερα όμως στην έκθεση προτείνονται τα εξής:
1.Αύξηση των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Στο σχέδιο της πρότασης που έχει καταφθάσει στο γραφείο του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου, υπάρχει εισήγηση για αναπροσαρμογή μόνο του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 19% στο 21%. Για τον χαμηλό συντελεστή του φόρου 9%, που «αγκαλιάζει» το σύνολο σχεδόν των καταναλωτικών αγαθών και τα περισσότερα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, προτείνεται να μην υπάρξει καμία μεταβολή. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με την μερική αναπροσαρμογή του φόρου δεν διαταράσσεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός των νοικοκυριών ενώ εξαιρετικά χαμηλό θα είναι και το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.
2.Την αύξηση του νέου Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, που φέτος φθάνει στο 0,1% -με ελάχιστο ποσό 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από το δεύτερο χρόνο εφαρμογής του, το 2009. Η αναπροσαρμογή του Τέλους θα αναγκάσει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για την αποπληρωμή του Τέλους.
3.«Σφικτή» εισοδηματική πολιτική. Στο Γενικό Λογιστήριο σκοπεύουν να χαμηλώσουν το φετινό κονδύλι στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθούν δαπάνες 300 - 350 εκατ. ευρώ. Τέλειο άλλοθι για περιορισμένες αυξήσεις στο Δημόσιο αποτελεί για την κυβέρνηση τόσο ο χαμηλός πληθωρισμός ( σ.σ. 1,8% έτρεχε τον Ιανουάριο) αλλά και τα χαμηλά επίπεδα που κινείται η τιμή του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο.
4. «Ψαλίδι» έως και 20% στις επιχορηγήσεις που λαμβάνουν Υπουργεία, ΝΠΔΔ, αλλά και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί. Πληροφορίες φέρουν τον υφυπουργό Οικονομικών Νίκο Λέγκα να αποστέλλει σύντομα την σχετική εγκύκλιο σε όλους τους κρατικούς φορείς, στην οποία, μεταξύ άλλων θα τους επισημαίνει να «μεταλαμπαδεύσουν» το κλίμα εγκράτειας και στο κομμάτι των λειτουργικών δαπανών. Υπόδειξη, που ως φαίνεται, μέχρι στιγμής, δεν τηρείται από τους υπαλλήλους του Δημοσίου...
5.Ισχυρή τονωτική «ένεση» στις Δημόσιες Επενδύσεις. Στο υπουργείο Οικονομίας σκοπεύουν το προσεχές διάστημα να «τρέξουν» ακόμη περισσότερο το κομμάτι των επενδύσεων για να έχουν περισσότερες απολαβές από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης προς τον Γιάννη Παπαθανασίου έχει ως εξής: Να τρέξει ακόμη περισσότερο το κομμάτι της απορρόφησης των κονδυλίων για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Η αύξηση των δαπανών, εκτός της προσφοράς που έχει στην ανάπτυξη, θα φέρει και νέες προκαταβολές από τα κοινοτικά ταμεία.
6.Νέες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές για εντός και εκτός σχεδίου πόλης οικόπεδα και αγροτεμάχια. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αποτελεί το πιο δύσκολο πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο. Κι αυτό, γιατί υπάρχουν δύο εισηγήσεις: η πρώτη αφορά την επίσπευση εφαρμογής της τρίτης δόσης από τ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr