Σχεδόν οι μισές από τις καταγγελίες αυτές (49,3%) αφορούσαν σε αδιευκρίνιστες, αδικαιολόγητα υψηλές ή καταχρηστικές χρεώσεις, ενώ η μία στις πέντε καταγγελίες (23,8%) αφορούσε χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών (συχνές διακοπές, περιοδική απώλεια σύνδεσης).
Ο κλάδος των ηλεκτρονικών επικοινωνιών παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό επίλυσης των υποθέσεων υπέρ του καταναλωτή (97,7% επί του συνόλου των φετινών υποθέσεων, των οποίων έχει περατωθεί η επεξεργασία, και 97,6% επί του συνόλου των υποθέσεων που έχουν υποβληθεί από το ξεκίνημα λειτουργίας της Αρχής). Οι εμπορικοί κλάδοι που δείχνουν φέτος να συγκεντρώνουν τις περισσότερες καταγγελίες, μετά τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες είναι το λιανικό εμπόριο και οι υπηρεσίες (19,8%), οι τράπεζες (9,1%) και οι ασφαλιστικές εταιρείες (8,3%).
Τα λιγότερα παράπονα συγκεντρώνει ο κλάδος των τουριστικών και ταξιδιωτικών υπηρεσιών (3,7% του συνόλου). Η κατανομή δεν άλλαξε σε σχέση με πέρυσι, όπου οι εμπορικοί κλάδοι με τη μεγαλύτερη ροή αναφορών ήταν πάλι οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες (33%), το λιανικό εμπόριο και οι υπηρεσίες (25,6%) και οι τράπεζες (11,1%), με τον κλάδο των τουριστικών και ταξιδιωτικών υπηρεσιών να είναι ομοίως από τους λιγότερο καταγγελλόμενους (4%).
Τα χρηματικά ποσά που επιστράφηκαν σε καταναλωτές ύστερα από ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός τους αγγίζουν συνολικά τα 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι καταναλωτές ικανοποιήθηκαν με αντικατάσταση ή επισκευή ελαττωματικών προϊόντων. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, τελος, θεωρεί ότι η αύξηση του προσωπικού του και η παροχή υλικοτεχνικών υποδομών είναι επιτακτική ανάγκη, ώστε τα προβλήματα να επιλύνονται εξωδικαστικά και όχι με προσφυγές στη Δικαιοσύνη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr