Η απάντηση στο ερώτημα ίσως μπορεί να αναλυθεί καλύτερα με μία ακόμη ερώτηση. Τι προεξοφλούν στα τρέχοντα επίπεδα οι αγορές μετοχών; Σύμφωνα με τους αναλυτές του Μetatrading.gr Σπύρο Βασιλείου και Ηλία Μπούσιο, οι αποτιμήσεις είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 σχεδόν ετών αλλά πρέπει να τις συγκρίνουμε με αυτές ανάλογων περιόδων. Η παρουσία σημαντικής ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και μόχλευσης δημιούργησε στρεβλώσεις που αλλοιώνουν την εικόνα. Έτσι δεν πρέπει να συγκρίνουμε τις αποτιμήσεις των μετοχών με την πρόσφατη περίοδο ή με την δεκαετία του 1990. Σε τρέχοντα επίπεδα οι τιμές προσπαθούν να βρουν κάποιον πυθμένα μεσοπρόθεσμης ίσως διάρκειας καθώς οι αποχωρούντες σε κατάσταση πανικού επενδυτές μάλλον έχουν ήδη αποχωρήσει. Ας μη ξεχνάμε ότι οι ποιο σημαντικοί πυθμένες δεν δημιουργούνται σε μία νύχτα. Η διαδικασία δημιουργίας πυθμένα είναι συνήθως χρονοβόρα. Η πιθανότητα για τεστ το πρόσφατων χαμηλών του Νοεμβρίου, ή και ελαφρώς νέων χαμηλών σε κάποιες αγορές, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου υπάρχει αλλά δεν είναι απαραίτητη. Στην συνέχεια θα πρέπει να βιώσουμε ένα ράλι μεσοπρόθεσμης τουλάχιστον διάρκειας αρκετών εβδομάδων μέχρι την άνοιξη.
ΗΠΑ: Υπάρχει φως το τέλος του τούνελ για τους μεσοπρόθεσμους επενδυτές. Μέρες σαν αυτές της 1ης Δεκεμβρίου όπου ο δείκτης S&P 500 έφτασε στο -9% θυμίζουν στους επενδυτές ότι ο φόβος είναι ακόμα διάχυτος και οι βραχυπρόθεσμοι δε χάνουν ευκαιρία για γρήγορη αποκομιδή κερδών του πρόσφατου ράλι, σημειώνουν οι αναλυτές του Metatrading.gr. Το -9% της 1ης Δεκεμβρίου εξανέμισε το 50% των κερδών από το χαμηλό της 21ης Νοεμβρίου στις 741 μονάδες (S&P 500). Το διπλό γράφημα απεικονίζει τον S&P 500 (ωριαίο γράφημα) από τον περασμένο Αύγουστο και τον Dow Jones Industrial Average το 1937-1938. Εστιάζουμε την προσοχής μας στον σχηματισμό (pattern) των γραφημάτων σε συνθήκες αρκετά παρόμοιες θα λέγαμε. Η ομοιότητα αυτή υπάρχει και τους προηγούμενους μήνες (δεν απεικονίζεται στα γραφήματα). Έτσι, θα αναμέναμε τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης εφόσον η υποχώρηση που ξεκίνησε μόλις χθες (1/12) κρατηθεί στο εύρος μεταξύ των 775-800 μονάδων. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να δούμε τις τιμές να κινούνται προς τις 950 μονάδες κι εφόσον το επίπεδο αυτό υπερνικηθεί να στοχεύσουμε το εύρος 1.050-1.100 μονάδες. Αυτός θα πρέπει να είναι και ο στόχος του μεσοπρόθεσμου ράλι.
Ο τρέχον σχηματισμός είναι όμοιος με αυτόν του 1937-1938 και αποτελείται από την φάση του ξεπλύματος (capitulation), των πολλαπλών τεστ του χαμηλού και τελικά από το ράλι διάρκειας αρκετών εβδομάδων. Η απλή αυτή παρατήρηση έρχεται να επιβεβαιώσει για μία ακόμα φορά ότι κάτω από παρόμοιες οικονομικές/χρηματοπιστωτικές συνθήκες οι άνθρωποι αντιδρούν με τον ίδιο περίπου τρόπο. Οι τιμές δεν αποτυπώνουν τίποτα περισσότερο από τις προεξοφλημένες οικονομικές συνθήκες συνδυασμένες με την επενδυτική ψυχολογία. Το μοντέλο αυτό μας οδηγεί (σωστά) εδώ και πολλούς μήνες και δεν έχουμε αμφιβολία ότι θα συνεχίσει να δουλεύει και τους επόμενους, ή τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2009.
Πετρέλαιο
Το κατακόρυφο ράλι του αργού πετρελαίου και η κορύφωση των τιμών στα μέσα Ιουλίου λίγο πάνω από τα 147 δολ./βαρέλι επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά ότι οι αγορές των εμπορευμάτων (κι αυτή του πετρελαίου) κορυφώνουν ΜΕΤΑ τις αγορές μετοχών. Η κορύφωση στις αγορές εμπορευμάτων ήταν σταδιακή και ξεκίνησε από τις αρχές του 2008. Το σιτάρι, ο χρυσός, το ασήμι, το βαμβάκι, το ρύζι, ο χαλκός, το καλαμπόκι και τελευταίο το πετρέλαιο είναι μερικά από τα βασικά εμπορεύματα-πρώτες ύλες που είδαν κορύφωση στο πρώτο μισό του 2008. Η συνέχεια είναι γνωστή και ίσως χειρότερη από αυτή των αγορών μετοχών. Οι κ.κ. Βασιλείου και Μπούσιος πιστεύουν πως μόλις περάσει η περίοδος re-test στις αγορές μετοχών κατά τον μήνα Δεκέμβριο τόσο το πετρέλαιο όσο και άλλα εμπορεύματα θα ξεκινήσουν ένα ράλι αντίδρασης που θα διαρκέσει κι αυτό αρκετές εβδομάδες. Το πετρέλαιο θα μπορούσε να προσεγγίσει χωρίς πρόβλημα τα επίπεδα πάνω από τα 70 δολ./βαρέλι, τιμές δηλαδή που πριν από μερικούς μήνες κανείς δεν υπολόγιζε ή φα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr