O Αντώνης Μαρκόπουλος, αναφέρθηκε στην εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στο real estate. «Δεν ακούσαμε πολλά γι' αυτό. Πώς έρχεται η τεχνολογία να αλλάξει το real estate; Υπάρχουν πολλές τεχνολογίες που έχουν εφαρμογή στο real estate. Πώς μπορείς να έχεις πραγματική απεικόνιση του ακινήτου; Πώς μπορείς να έχεις, όχι ανθρώπους, αλλά μηχανές που να βγάζουν αυτοματοποιημένα μια περιγραφή του ακινήτου; Αυτό που γινόταν manual σήμερα γίνεται με πιο αυτοματοποιημένο τρόπο».
Μίλησε ακόμα για τεχνολογίες που αφορούν ακόμα και τα έγγραφα του ακινήτου: «Έξυπνα ρομπότ μπορούν να διαβάσουν και να εξάγουν δεδομένα για να μπουν σε κάποια συστήματα. Αυτό είναι σημαντικό για την ψηφιοποίηση των δεδομένων. Συζητήθηκε αρκετά το κομμάτι της συλλογής και της εξαγωγής δεδομένων. Πολλοί συζητούν για τις τιμές των ακινήτων. Όταν υπάρχουν τα δεδομένα η αγορά εξορθολογίζεται από μόνη της. Πρέπει να πιέσουμε την κυβέρνηση στην κατεύθυνση να ανοίξει τα δεδομένα. Στην ΑΑΔΕ, αλλά και αλλού, υπάρχουν δημόσιοι φορείς με δεδομένα που πρέπει να τα ανοίξουν».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Prosperty αναφέρθηκε και σε μια «ιδιαίτερη» όπως τη χαρακτήρισε αγορά που «υπάρχει στην Ελλάδα». «Την αγορά πλειστηριασμών. Αγορά 90 δισ. ευρώ. Βλέπετε πόσο έχουν τρέξει οι πλειστηριασμοί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μόνο όμως το 13% κατέληξε σε επιτυχή πλειστηριασμό. Η διαφορά μεταξύ της αρχικής και της τελικής τιμής δεν είναι πολύ μεγάλη. Υπάρχουν ευκαιρίες αρκεί να γίνει καλύτερη και η διαδικασία».
Ερωτώμενος σχετικά με το αν το πρόβλημα είναι πως η συμμετοχή σε πλειστηριασμό θεωρείται κοινωνικό ταμπού, ο Αντώνης Μαρκόπουλος, σχολίασε: «Όσο ο κόσμος βλέπει τις τιμές της ελεύθερης αγοράς αρχίζει και προσπερνά αυτό το ταμπού. Γιατί βλέπει τις τιμές στους πλειστηριασμούς να είναι πιο ελκυστικές. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα πλειστηριασμών. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει αυτή τη διαδικασία. Δεν είναι μόνο το κοινωνικό κομμάτι. Δύο ζητήματα δεν επέτρεπαν στον κόσμο να συμμετάσχει. Έπρεπε να έχεις όλα τα χρήματα μπροστά και δεν μπορούσες να το δεις. Η παρουσίαση των ακινήτων δεν είναι μια πολύ εύχρηστη διαδικασία. Βελτιώσαμε τη διαδικασία. Την κάναμε πιο προσιτή κυρίως στο κομμάτι της τελικής απόκτησης του ακινήτου. Και πάλι η τεχνολογία μας έχει βοηθήσει».
Αναφερόμενος στην εταιρεία της οποίας ηγείται, είπε: «Ξεκινήσαμε πριν τέσσερα χρόνια, θεωρούμαστε μια start up από τρεις ανθρώπους, σήμερα είμαστε 100, με λειτουργία σε 4 χώρες. Η «καρδιά» μας είναι η τεχνολογία και τα data. Έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα που παρέχουμε σε μεγάλους παίκτες. Έχουμε τεχνογνωσία και ανθρώπους να τρέξουν υπηρεσίες πάνω στην ωρίμανση ακινήτων. Παρακολουθούμε την αγορά σε πραγματικό χρόνο, ακόμα και την ρευστότητά της. Έχουμε πολύ καλό επίπεδο υπηρεσιών και έχουμε στην Ελλάδα τρεις πλατφόρμες. Η πλατφόρμα αγοραπωλησίας και ενοικίασης, μια καινούργια προσπάθεια για το ακίνητο του πλειστηριασμού και τελευταίο εγχείρημα είναι το e-stegastiko. Είναι μια διαδικασία που θα επεκταθεί τους επόμενους μήνες».
Τέλος απαντώντας στις προοπτικές του κλάδου, σημείωσε: «Είμαι αισιόδοξος. Εμείς έχουμε πολλά δεδομένα από τη ζήτηση. Έχουμε 25.000 εγγεγραμμένους αγοραστές. Ανακοινώσαμε την πλατφόρμα για τα στεγαστικά δάνειο. Η ζήτηση είναι εκεί. Είναι πρόβλημα προσφοράς ακινήτων. Και μάλιστα προσφοράς καλά τιμολογημένων ακινήτων. Το πρόβλημα της αγοράς είναι ότι δεν υπάρχει σωστή τιμολόγηση. Είμαι αρκετά αισιόδοξος για την αγορά παρά το γεωπολιτικό περιβάλλον γύρω μας. Το real estate και το ακίνητο θεωρείται το πιο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Ο κόσμος θέλει να επενδύσει ξανά στο ακίνητο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr