Ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος παρουσίασε την κατάσταση με την εικόνα που επικρατεί στην αγορά με συγκεκριμένα στοιχεία και επικεντρώθηκε στην παρέμβασή του σε τρία σημεία, αναδεικνύοντας την ανάγκη της δημιουργίας υφυπουργείου στεγαστικής πολιτικής γιατί όπως είπε θα μας απασχολήσει την επόμενη δεκαετία, στον περιορισμό της «ασυδοσίας» των funds και τρίτον στην ανάγκη να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες των τιτλοποιήσεων των κόκκινων δανείων. Σημείωσε, δε, ότι ένα κομμάτι του προβλήματος με την αύξηση των ενοικίων είναι ότι πολλά ακίνητα παραμένουν «μπλοκαρισμένα» από funds και δεν βγαίνουν έξω στην αγορά.
Αναλυτικά οι προτάσεις του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών στην ομιλία του είπε τα εξής:
Υφυπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής: είναι κάτι το οποίο έχουμε προτείνει κι εμείς, είμαστε υπέρ και θα λέγαμε να γίνει ακόμα και υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής και Ακίνητης Περιουσίας. Διότι και η Στεγαστική Πολιτική είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει στα επόμενα χρόνια. Το στεγαστικό θέμα είναι το θέμα της επόμενης δεκαετίας. Και η ακίνητη περιουσία έχει πάρα πολλά προβλήματα, συνδεδεμένα βέβαια πάντα με τα κόκκινα δάνεια.
Περιορισμός της ασυδοσίας των funds και των servicers: Ο περιορισμός μιας ασυδοσίας, η οποία πλήττει πάρα πολύ κόσμο, τον φέρνει σε αδιέξοδο και τον φέρνει πραγματικά στο χείλος του πλειστηριασμού. Και αν δεν είναι στο χείλος του πλειστηριασμού, πριν φτάσει σ’ αυτό, να ξεπουλήσει την περιουσία του για ένα κομμάτι ψωμί. Γιατί δεν θέλει να φτάσει σ’ αυτό το σημείο.
Οι τιτλοποιήσεις: Να μας γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες των τιτλοποιήσεων των κόκκινων δανείων. Τα κόκκινα δάνεια, όπως όλοι ξέρουμε, από πίσω έχουν εμπράγματες ασφάλειες. Οι εμπράγματες ασφάλειες είναι οι κατοικίες. Και οι κατοικίες, στις περισσότερες περιπτώσεις, γιατί πρόκειται και για επαγγελματικές στέγες, είναι το όνειρο κάθε Έλληνα.
Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης, σήμερα είναι κοντά στο 70%. Το 2006 ήταν στο 85,4%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. 15%, πού πήγαν τα ακίνητα όλα αυτά τα χρόνια; Τα έχουν οι funds και οι servicers τα πιο πολλά, εξαφανίστηκαν από τα χέρια των ιδιοκτητών τους.
Σε ότι αφορά τα ενοίκια που συνεχώς αντιδρούν οι πολίτες, ο κ. Λ. Ποταμιάνος σημείωσε: Το ένα κομμάτι προέρχεται από τη ζήτηση των ξένων επενδύσεων και τη ζήτηση που υπάρχει σε μικρό ποσοστό από τους Έλληνες. Το άλλο κομμάτι όμως που κανείς δεν υπολογίζει, είναι κάποια πράγματα που τα βλέπουμε εμείς που είμαστε μέσα στην αγορά και καθημερινά τα βιώνουμε, είναι από ακίνητα τα οποία είναι μπλοκαρισμένα μέσα στα funds και τα διαχειρίζονται οι servicers και δεν βγαίνουν έξω στην αγορά. Και ανταλλάσσονται μεταξύ των funds για να δημιουργούν υπεραξίες.
Όλα αυτά τα προβλήματα, λοιπόν, εφόσον υπάρχει μια στοχευμένη πολιτική σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια, θα αποφευχθούν και θα μπορούν οι Έλληνες να χαίρονται την καθημερινότητά τους. Γιατί οι Έλληνες, δεν είναι μπαταχτσήδες» κατέληξε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr