Συγκεκριμένα με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπεται ότι για τη χορήγηση της βεβαίωσης ΤΑΠ από τους δήμους οι πολίτες θα προσκομίζουν μόνο τρία δικαιολογητικά ενώ η βεβαίωση θα εκδίδεται εντός πέντε ημερών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ρύθμιση ο δήμος ζητά ως δικαιολογητικά για τη χορήγηση της βεβαίωσης μόνον α) για την περίπτωση ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, φωτοτυπία τελευταίου λογαριασμού ρεύματος μαζί με το αποδεικτικό εξόφλησής του και Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας, και β) για την περίπτωση μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕ.ΔΔΗ.Ε), με ημερομηνία διακοπής, Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για τη μη χρήση του ακινήτου.
Η βεβαίωση εκδίδεται για τα τετραγωνικά μέτρα που αναφέρονται στο Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας.
Επίσης, η βεβαίωση που χορηγεί ο δήμος δύναται να είναι και ψηφιακή και να χρησιμοποιείται και για την ηλεκτρονική μεταβίβαση του ακινήτου.
Εναλλακτικά, αν το επιθυμεί ο μεταβιβάζων ή ο αγοραστής σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία έκδοσης της βεβαίωσης εντός πέντε ημερών για οποιονδήποτε λόγο, ο μεταβιβάζων ή ο αγοραστής έχει τη δυνατότητα να καταβάλει στον συμβολαιογράφο κατά τον χρόνο σύναψης του συμβολαίου, ως εγγύηση μέχρι την εκκαθάριση της οφειλής, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3‰ επί της αξίας πώλησης ή επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Το ποσό αυτό αποδίδεται από τον συμβολαιογράφο μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής στον δήμο για λογαριασμό του αποκτώντα. Το αποδεικτικό κατάθεσης του ποσού του πρώτου εδαφίου επέχει θέσης βεβαίωσης.
Να σημειωθεί ότι η μη οφειλή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε Δήμο, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μεταβίβαση ακινήτου και τη σύνταξη συμβολαίου.
Υπενθυμίζεται, ότι η διαμόρφωση του ετήσιου ποσού ΤΑΠ που αντιστοιχεί σε κάθε ακίνητο εξαρτάται από τα δηλωθέντα τ.μ. του ακινήτου. Η είσπραξή του πραγματοποιείται μέσω των λογαριασμών ενέργειας που εξοφλούν οι πολίτες. Εάν κατά τον έλεγχο προκύψει κάποιο ανεξόφλητο ποσό, ο υπόχρεος οφείλει να το αποπληρώσει προκειμένου να λάβει τη βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ.
Η βεβαίωση ΤΑΠ για συμβολαιογραφική χρήση, έχει ισχύ έως 31/12 τρέχοντος έτους. Σε περίπτωση που δεν συνταχθεί συμβόλαιο μέσα στο τρέχον έτος, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να επιστρέψει την πρωτότυπη βεβαίωση που προμηθεύτηκε το προηγούμενο έτος και να αιτηθεί χορήγηση ανανεωμένης βεβαίωσης ΤΑΠ για το νέο ισχύον έτος.
Με απόφαση, επίσης, του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών και τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου, μπορεί να αποφασίζεται η αναστολή της υποχρέωσης υποβολής της ανωτέρω βεβαίωσης περί μη οφειλής Τ.Α.Π. για τη μεταβίβαση της κυριότητας των πάσης φύσεως ακινήτων, υπό την προϋπόθεση υποβολής από τον συμβολαιογράφο πριν τη σύνταξη του συμβολαίου, σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρεί ο δήμος, των στοιχείων των συμβαλλομένων και του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, ώστε να ελέγχονται και να βεβαιώνονται τυχόν οφειλές ή να παρακρατείται το οφειλόμενο ποσό που προκύπτει κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου.
Καμπανάκι από την ΠΟΜΙΔΑ
Στο μεταξύ για μεγάλες επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων από την επιβολή αναδρομικών δημοτικών τελών, ακόμη και από το… 1958 καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ το υπουργείο Εσωτερικών και Δήμους με αδήλωτα τετραγωνικά με αιχμή το γνωστό πρόβλημα που προκύπτει κατά τη μεταβίβαση ακινήτων και όταν οι μηχανικοί ανακαλύπτουν κάποια αδήλωτα τετραγωνικά.
Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) εν κρυπτώ υπήρξε τροποποίηση της ρύθμισης για τα έσοδα των Δήμων και συγκεκριμένα για το χρόνο παραγραφής, που ψηφίστηκε με το νόμο 5027/2.3.23. ΄Έτσι, όπως τονίζεται, παραμείνουν ζωντανά τα πρόστιμα για αδήλωτα τετραγωνικά και μάλιστα όχι για 5 χρόνια (όπως ισχύει η παραγραφή στο δημόσιο) αλλά από το χρόνο ανέγερσης του ακινήτου.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών και οι δήμαρχοι “επέλεξαν να αιφνιδιάσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αντικαθιστώντας ταχυδακτυλουργικά κατά τη συζήτηση στην Βουλή τη ρύθμιση που είχε τεθεί σε διαβούλευση και κατατεθεί για ψήφιση με άλλη εντελώς αντίθετη ρύθμιση, με την οποία καθιέρωσαν το ουσιαστικά απαράγραπτο τέτοιων οφειλών, καταπατώντας κάθε έννοια λογικής και χρηστής διοίκησης, και επιβάλλοντας δημευτικού χαρακτήρα αναδρομικές χρεώσεις σε ανυποψίαστους πολίτες”.
Η αρχική διατύπωση για την οποία η ΠΟΜΙΔΑ εξέφρασε την ικανοποίησή της, προέβλεπε την κατάργηση της 20ετούς προθεσμίας παραγραφής που ίσχυε από το 2014 ως τώρα και την σταδιακή εντός διετίας επαναφορά της πενταετούς παραγραφής των κάθε είδους υποχρεώσεων των πολιτών προς τους Δήμους.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, ωστόσο, από την ΠΟΜΙΔΑ “εξαιρέθηκαν από την πενταετή παραγραφή οι οφειλές από κάθε αδήλωτη ή ελλιπή επιφάνεια ακινήτου, με την πρωτοφανή στα νομικά χρονικά διατύπωση ότι θα βεβαιώνονται σε βάρος των ιδιοκτητών «από τη γένεση της υποχρέωσής τους»!!! Δηλαδή έως και από το 1958 για τα δημοτικά τέλη και από το 1993 για το ΤΑΠ!!!”.
Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες θεωρούν πως η ρύθμιση αυτή αποτελεί μοχλό πίεσης προς του ιδιοκτήτες για την αναμενομένη ένα ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών που θα προβλέπει και κούρεμα των υπέρογκων προστίμων.
Η ΠΟΜΙΔΑ απηύθυνε, μάλιστα, σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, ζητώντας άμεση ανάκληση της πρωτοφανούς νομικής βαρβαρότητας αυτής ρύθμισης, «δηλαδή της επιβολής αναδρομικών δημοτικών τελών αναγομένων στον …προηγούμενο αιώνα»!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr