Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει φρένο στην άνοδο των τιμών, αλλά και τη ζήτηση για το 2023 και το 2024. Άλλωστε, τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να δέχονται πλήγματα στους ισολογισμούς τους λόγω του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, η Fitch αναμένει ότι οι ονομαστική αύξηση στις τιμές κατοικιών θα μειωθεί ή θα επιβραδυνθεί σημαντικά το 2023 στην πλειονότητα των χωρών. Αυτό αποδίδεται ιδίως στη μείωση της ζήτησης λόγω των υψηλών επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, αλλά και στην περαιτέρω αύξηση του κόστους ζωής. Τα σημάδια ήταν ήδη εμφανή στις αγορές της Αυστραλίας, του Καναδά, της Κίνας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, όπου το δεύτερο εξάμηνο του 2022 καταγράφηκε πτώση στις τιμές κατοικιών.
Οι αναλυτές της Fitch αναμένουν, πάντως, ότι οι τιμές θα παραμείνουν πάνω από τα επίπεδα προ-πανδημίας, διότι σε ορισμένες αγορές τα προβλήματα στην προμήθεια κατοικιών θα περιορίσει τη διόρθωση στις τιμές. Παράλληλα, η ζήτηση δεν προβλέπεται να διολισθήσει περαιτέρω λόγω της δημιουργίας νέων νοικοκυριών σε ορισμένες αγορές και εξαιτίας των ισχυρών εσόδων των νοικοκυριών σε άλλες.
Ενόσω κλιμακώνονται οι πιέσεις στη διεθνή οικονομία και τα πραγματικά εισοδήματα συνεχίζουν να πλήττονται από τον πληθωρισμό, η πορεία της εξυπηρέτησης δανείων θα είναι πτωτική. Μάλιστα, κατά την Fitch, ιδιαίτερα ευάλωτες θα είναι οι αγορές όπου μεγάλο ποσοστό των στεγαστικών είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο ή σταθερό σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία.
Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η Fitch θεωρεί απίθανο να φτάσουν στα επίπεδα της κρίσης του 2008 λόγω του υψηλότερου επιπέδου ιδίων κεφαλαίων, των εγγυήσεων, της αυστηρότερης ρύθμισης, της ενισχυμένης στήριξης προς τους οφειλέτες από τις τράπεζες και τα κρατικά προγράμματα που εφαρμόζονται σε ορισμένες χώρες.
Σημείο-κλειδί
Σύμφωνα με την Fitch, σημείο-κλειδί για την αποφυγή μεγάλων πληγμάτων στις αγορές κατοικιών θα είναι η δυνατότητα των κυβερνήσεων να ελιχθούν γύρω από τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική με στόχο την αποφυγή μίας βαθύτερης ύφεσης και της χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Η παράταση των κινδύνων που απορρέουν από τον πληθωρισμό, οι μεγαλύτερες από το προσδοκώμενο επιτοκιακές αυξήσεις και η υποχώρηση των μισθών πέραν του πληθωρισμού μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά μεγαλύτερη διόρθωση των τιμών στην αγορά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr