Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), Άρτεμις Μαυράκη, μίλησε στο Reporter για την δραματική κατάσταση, που βιώνει η αγορά ακινήτων, και έκανε έκκληση προς την κυβέρνηση, προκειμένου οι μεσίτες να ενταχθούν στους ΚΑΔ των επιχειρήσεων, οι οποίες δικαιούνται να συμμετέχουν στα μέτρα στήριξης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Μαυράκη μέσω του Reporter, «οι επιπτώσεις στον κλάδο της αγοράς ακινήτων είναι πραγματικά τεράστιες. Στην κατάσταση που βρισκόμαστε κανείς δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει ακίνητο. Τα μεσιτικά γραφεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, διότι ακόμα κι αν πάμε στο γραφείο μας, απαγορεύεται στους πελάτες να έρθουν με τη γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας».
Η αγορά ακινήτων υπήρξε η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας
Στη συνέχεια, η πρόεδρος της ΟΜΑΣΕ ανέδειξε την προσφορά του κλάδου της αγοράς ακινήτων, ο οποίος μετά τα χρόνια της κρίσης έφερε επενδύσεις και σημαντικά έσοδα στην ελληνική οικονομία. «Η αγορά ακινήτων ήταν αυτή, που υπήρξε η ατμομηχανή της οικονομίας μετά τα “πέτρινα” χρόνια της κρίσης και που πήρε ένα πολύ μεγάλο βάρος, προκειμένου να αποφέρει έσοδα στο Δημόσιο», τονίζει η κα. Μαυράκη και προσθέτει: «Σήμερα η αγορά ακινήτων μπαίνει πάλι στην τροχιά της κατηφόρας, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αντέξει ο κλάδος, για να μπορέσουμε όταν με το καλό περάσει όλη αυτή η δύσκολη κατάσταση με τον κορονοϊό, να ξεκινήσουμε πάλι να λειτουργούμε αυτή την μηχανή της οικονομίας».
Σύμφωνα με την κα. Μαυράκη, «οι μεσίτες είχαν “βάλει πλάτη” μετά την κρίση και με εργαλείο την Golden Visa, τα τελευταία χρόνια είχαν φέρει πάρα πολλά χρήματα και είχαν βοηθήσει πολύ την ελληνική οικονομία. Αν θυμάμαι καλά μόνο για το 2019, τα έσοδα από την αγορά ακινήτων υπολογίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ. Έσοδα με τη βοήθεια της Golden Visa. Οι μεσίτες ήταν αυτοί που βοήθησαν να έρθουν όλα αυτά τα έσοδα εδώ, διότι όλοι εμείς με προσωπικές δαπάνες, χωρίς καμία απολύτως στήριξη από την Πολιτεία, κάναμε επαφές με το εξωτερικό, διαφημίζαμε την Ελλάδα στο εξωτερικό, προκειμένου να προσελκύσουμε όλους αυτούς τους επενδυτές, που ήρθαν και επένδυσαν στη χώρα μας».
Όπως επισημαίνει η κα. Μαυράκη, «η προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα είχε έναν οδηγό. Εμείς οι μεσίτες είμαστε που φέραμε τόσους επενδυτές στην Ελλάδα. Θα πρέπει λοιπόν τώρα η κυβέρνηση και η Πολιτεία να δώσουν ένα στήριγμα στους μεσίτες προκειμένου να αντέξουμε. Σήμερα οι μεσίτες είναι εκτός των ΚΑΔ, που η κυβέρνηση δίνει στήριγμα και βοηθά για να κρατηθούν οι επιχειρήσεις».
Οι μεσίτες εκπέμπουν κραυγή αγωνίας – Να ενταχθούμε σε ΚΑΔ
Η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση κυκλοφορίας και το «πάγωμα» των επενδύσεων σε ακίνητα. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΟΜΑΣΕ, ο μεσιτικός κλάδος καταστρέφεται. «Και καταστρέφεται γιατί το ακίνητο δεν είναι βιοποριστική ανάγκη. Άρα σ’ αυτή τη δύσκολη φάση, κανείς, και λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας, δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει σε ακίνητο. Λόγω ψυχολογίας, λόγω φόβου, λόγω προστασίας για την υγεία του. Επιπροσθέτως, όλοι κρατούν μία στάση αναμονής και είναι επιφυλακτικοί. Κι αυτοί, που δυνητικά θα ήταν αγοραστές, κρατούν τώρα μια επιφυλακτική στάση, διότι δεν ξέρουν πόσο βάθος θα έχει αυτή η κρίση».
«Η κραυγή αγωνίας λοιπόν που εκπέμπουν οι μεσίτες είναι η εξής: Δεν δουλεύουμε, έχουμε κλείσει τα γραφεία μας, γιατί σεβόμαστε και τον συνάνθρωπό μας και δε θέλουμε να γίνουμε φορείς και μεταφορείς του κορονοϊού». Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Ομοσπονδία, μέσω της κας. Μαυράκη, η οποία συνεχίζει λέγοντας: «Γιατί όμως η Πολιτεία δεν το βλέπει αυτό προκειμένου να μας δώσει αυτή την μικρή έστω στήριξη; Γιατί εμείς τα γραφεία μας τα έχουμε κλείσει, όμως οι υποχρεώσεις μας, φορολογικές, ασφαλιστικές, το μισθολογικό κόστος και τα ενοίκια τρέχουν».
Έχοντας να αντιμετωπίσουν οικονομικά βάρη, αλλά χωρίς έσοδα, οι μεσίτες ζητούν να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων. «Να μας δώσουν έστω αυτή τη μικρή στήριξη. Να ενταχθούμε σε ΚΑΔ. Υπάρχουν αρκετοί ΚΑΔ που πραγματικά δεν ξέρω πως μπαίνουν αυτοί και βγαίνουμε εμείς εκτός. Λένε ότι τον Απρίλιο θα ανακοινώσουν και οριζόντια στήριξη προς τις επιχειρήσεις. Όμως τον Απρίλιο που θα λειτουργήσει η οριζόντια, ποια θα είναι τα μέτρα στήριξης;», αναφέρει πιο αναλυτικά στο Reporter η πρόεδρος της ΟΜΑΣΕ.
Επικίνδυνο το επάγγελμα του μεσίτη – Είμαστε υγειονομικές «βόμβες»
Η κα. Μαυράκη ανέδειξε ακόμη τις αντικειμενικές δυσκολίες, που βρίσκει ο κλάδος της αγοράς ακινήτων, στη νέα καθημερινότητα, που επιβάλλει η ανάγκη περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού. «Σήμερα το 95%, ίσως και 99%, των μεσιτικών γραφείων είναι κλειστά για να βοηθήσουμε και το κάλεσμα της Πολιτείας να μη γίνει διασπορά του ιού, διότι εμείς είμαστε ένα πολύ επικίνδυνο επάγγελμα. Είμαστε κινητές υγειονομικές “βόμβες”. Διότι ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά με αρκετούς πελάτες, και πολλές φορές αλλοδαπούς πελάτες».
Συνεπώς, συμπληρώνει η πρόεδρος της ΟΜΑΣΕ, «εάν οι μεσίτες συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στα γραφεία μας, στην υποθετική περίπτωση που μπει πελάτης μες στο γραφείο, είμαστε δυνητικοί μεταφορείς του κορονοϊού. Αλλά πέρα από αυτό, ακόμα κι αν θέλω να δεχτώ ότι μπορεί να έρθει ένας πελάτης παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που υπάρχει, σίγουρα κανένας ιδιοκτήτης δε θα μου ανοίξει την πόρτα, για να μπω μέσα με τον πελάτη μου να δει το ακίνητο».
Παρόλο που στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι μεσίτες έχουν κλείσει τα γραφεία τους, η κα. Μαυράκη τονίζει πως η κυβέρνηση τους αναγκάζει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, έστω και χωρίς θετικό αντίκρισμα. «Και με ωθούν η κυβέρνηση και η Πολιτεία να πάω στη δουλειά μου, αφού δε με βάζει στα μέτρα στήριξης των πληγεισών επιχειρήσεων. Εάν ωστόσο πάω να επισκεφθώ ένα ακίνητο, φεύγοντας από εκεί, θα πάω σε ένα άλλο. Και πριν από αυτό, είχα πάει σε κάποιο άλλο. Πώς λοιπόν μου δίνει τη δυνατότητα να εργάζομαι και ίσως να γίνομαι μεταφορέας του κορονοϊού; Διότι έτσι βάζω σε κίνδυνο εμένα, την οικογένειά μου, τους συγγενείς που έρχομαι σε επαφή, αλλά και τους πελάτες μου, καθώς φεύγω από τον ένα πελάτη και πάω στον άλλο».
Καμία υπογραφή συμβολαίου καθώς όλα είναι κλειστά
«Η δουλειά των μεσιτών αφορά αγοραπωλητήρια συμβόλαια. Πώς να κάνω συμβόλαιο σήμερα με δικηγόρους κλειστούς, με συμβολαιογραφεία κλειστά, δικαστήρια κλειστά, υποθηκοφυλακεία κλειστά, κτηματολόγια κλειστά και εφορίες και δήμους να υπολειτουργούν; Μπορώ να δουλέψω; Μπορώ να κάνω συμβόλαιο;» αναρωτιέται η πρόεδρος της ΟΜΑΣΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να διορθώσει άμεσα την αδικία εις βάρος των μεσιτών.
Τέλος, η κα. Μαυράκη επανέλαβε πως η αγορά ακινήτων αποτελεί έναν κλάδο, που στηρίζει την οικονομία και σε περίπτωση που καταστραφεί, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, πιθανότατα δε θα μπορεί να ξαναβρεί τα πατήματά της. «Τα 10 πέτρινα χρόνια της κρίσης, ο κλάδος που έπαθε τη μεγαλύτερη ζημιά ήταν η οικοδομή. Κατά συνέπεια και η αγορά ακινήτων, καθώς δεν αγόραζε κανένας. Αυτά τα 10 χρόνια όσοι μεσίτες καταφέραμε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, ξεκινήσαμε σιγά σιγά από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 να ξανακερδίζουμε το έδαφος. Και μόλις λίγο σηκωθήκαμε, πήραμε “ανάσα” και είπαμε ότι θα ξαναξεκινήσει η αγορά ακινήτων, έχουμε πάλι τώρα βηματισμό προς τα πίσω με την πανδημία», καταλήγει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr