Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε η AirDNA, κορυφαίος πάροχος στατιστικών και δεδομένων για τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις, βάσει στοιχείων από τις 2 μεγαλύτερες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, Airbnb και Homeaway. Σύμφωνα με αυτά, τα Άνω Πατήσια είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε έσοδα (RevPAR) την περασμένη χρονιά, σε ετήσια βάση, που διαμορφώθηκε σε +25%. Ακολουθεί ο Λυκαβηττός (10%), το Γουδί (9%), ο Κολωνός (7%) και το Γκάζι (6%).
Η γειτονιά με τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων ανά διαθέσιμο διαμέρισμα (RevPAR) το 2018 ήταν το Ζάππειο, με μέση τιμή στα 58 ευρώ. Ακολουθούν η περιοχή της Ακρόπολης (54 ευρώ), το Εμπορικό Τρίγωνο (52 ευρώ), το Κολωνάκι (46 ευρώ), το Θησείο (45,8 ευρώ), το Γκάζι (45 ευρώ), ο Λυκαβηττός (44,7 ευρώ), το Κουκάκι (41 ευρώ), ο Κεραμεικός (41 ευρώ) και τέλος η Σταδίου (40 ευρώ).
Επιπλέον, οι πέντε γειτονιές της Αθήνας που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση καταχωρήσεων την περασμένη χρονιά στις 2 πλατφόρμες ήταν τα Πατήσια, όπου οι καταχωρήσεις σε σχέση με το 2017 διπλασιάστηκαν, η Αγίου Κωνσταντίνου (+58%), το Εμπορικό Τρίγωνο (+41%), ο Νέος Κόσμος (+38%) και το Κουκάκι (+36%).
Καθόλου τυχαία, από τα στοιχεία της AirDNA, προκύπτει ότι οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι ταυτόχρονα και σημεία, όπου κατά κανόνα, εντοπίζεται και σχετικά ήπια αύξηση του αριθμού των αγγελιών/καταχωρήσεων ακινήτων. Με άλλα λόγια, σε περιοχές όπου η προσφορά ακινήτων είναι περιορισμένη, υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη αύξηση των εισοδημάτων.
Τα στοιχεία παρουσίασε στο πρόσφατο συνέδριο για την οικονομία διαμοιρασμού Bnb Guest, ο Thomas Caton, Chef Revenue Officer της AirDNA.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr