«Θεσπίσαμε έναν νόμο-τομή, με τον οποίο εξοβελίζουμε παθογένειες δεκαετιών και αντικαθιστούμε το καθεστώς της γκρίζας ζώνης, με κανόνες, ρυθμίσεις και διάφανο ρυθμιστικό πλαίσιο», τόνισε. «Παραλάβαμε το Κτηματολόγιο σε ποσοστό 25% και φιλοδοξούμε το α’ εξάμηνο του 2021 να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, έχοντας θεσμοθετήσει, για πρώτη φορά, έναν ενιαίο φορέα, με την ενοποίηση των υποθηκοφυλακείων με τα κτηματολογικά γραφεία».
Στο τέλος του 2017, επισήμανε ο υπουργός, υπογράφηκαν, μεταξύ άλλων, 27 συμβάσεις (Κτήμα 16) που αφορούν στην κτηματογράφηση του 63% της έκτασης της χώρας και την καταγραφή του 43% των δικαιωμάτων πολιτών επί της ακίνητης περιουσίας τους.
Με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης:
· 132.000 km2 γης της ελληνικής επικράτειας θα κτηματογραφηθούν
· 39 εκατομμύρια δικαιώματα πολιτών επί της ακίνητης περιουσίας τους θα καταγραφούν και διασφαλιστούν.
Αναφερόμενος στα οφέλη, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε πως από την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου δημιουργείται ασφάλεια δικαίου για τις επενδύσεις και διασφαλίζονται τα δικαιώματα των πολιτών επί της ακίνητης περιουσίας τους. Ταυτόχρονα, το Ελληνικό Δημόσιο αποκτά «τίτλους» για την περιουσία του μέσω του Εθνικού Κτηματολογίου.
Πρόκειται για μια παρέμβαση στρατηγικής σημασίας, υπογράμμισε, καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον αξιόπιστο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας. Η μεταρρύθμιση αυτή δεν είναι μεμονωμένη, διότι θα ήταν ημιτελής, σημείωσε. Συμπληρώνεται με δυο επιπλέον πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση: την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τη χάραξη γραμμής αιγιαλού.
Κλείνοντας ο υπουργός τόνισε ότι «προχωράμε σε μεγάλες, βαθιές μεταρρυθμίσεις, που διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr