Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Αυτό είπε ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft στον κωμικό Jimmy Fallon κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο «The Tonight Show» του NBC.
Εξήγησε πως «προς το παρόν εξακολουθούμε να βασιζόμαστε σε ανθρώπους σε πολλούς τομείς. Βασιζόμαστε για παράδειγμα σε έναν εξαιρετικό γιατρό ή σε έναν σπουδαίο δάσκαλο».
Αλλά «με την τεχνητή νοημοσύνη, την επόμενη δεκαετία, αυτό θα γίνεται δωρεάν, θα έχουμε εξαιρετικές ιατρικές συμβουλές και σπουδαία διδασκαλία», υποστήριξε.
Με άλλα λόγια, ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα εποχή που ο Γκέιτς αποκαλεί «ελεύθερη νοημοσύνη». Η εποχή αυτή θα φέρει ραγδαία πρόοδο σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που είναι προσβάσιμες και αγγίζουν σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας, από βελτιωμένα φάρμακα και διαγνώσεις έως ευρέως διαθέσιμους εκπαιδευτές τεχνητής νοημοσύνης και εικονικούς βοηθούς.
«Είναι βαθιά αλλαγή και λίγο τρομακτική, γιατί συμβαίνει πολύ γρήγορα και δεν υπάρχει όριο», συμπλήρωσε.
Η συζήτηση για το πώς, ακριβώς, οι περισσότεροι άνθρωποι θα προσαρμοστούν σε αυτό το μέλλον που τροφοδοτείται από AI είναι ακόμα ανοιχτή. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τους ανθρώπους να εργαστούν πιο αποτελεσματικά - αντί να τους αντικαταστήσει εντελώς - και θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη που οδηγεί στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.
Άλλοι, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Αλ Μουσταφά Σουλεϊμάν, υποστηρίζουν ότι οι συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις τα επόμενα χρόνια θα αλλάξουν τα δεδομένα των περισσότερων θέσεων εργασίας σε σχεδόν κάθε κλάδο και θα έχουν «τεράστια αποσταθεροποιητικό» αντίκτυπο στο εργατικό δυναμικό.
«Αυτά τα εργαλεία θα ενισχύσουν μόνο προσωρινά την ανθρώπινη νοημοσύνη», έγραψε ο Σουλεϊμάν στο βιβλίο του «The Coming Wave», το οποίο δημοσιεύτηκε το 2023. «Θα μας κάνουν εξυπνότερους και πιο αποτελεσματικούς για λίγο και θα ξεκλειδώσουν τεράστια ποσά οικονομικής ανάπτυξης, αλλά ουσιαστικά αντικαθιστούν την εργασία», υποστηρίζει.
Το AI είναι ταυτόχρονα ανησυχητικό και μια «φανταστική ευκαιρία»
Ο Γκέιτς, από τη μεριά του, είναι αισιόδοξος για τα συνολικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στην ανθρωπότητα, όπως «επαναστατικές θεραπείες για θανατηφόρες ασθένειες, καινοτόμες λύσεις για την κλιματική αλλαγή και εκπαίδευση υψηλής ποιότητας για όλους».
Μιλώντας σ τον Φάλον, ο Γκέιτς επιβεβαίωσε την πεποίθησή του ότι ορισμένοι τύποι θέσεων εργασίας πιθανότατα δεν θα αντικατασταθούν ποτέ από AI, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να δουν μηχανές που παίζουν μπέιζμπολ, για παράδειγμα.
«Θα υπάρξουν κάποια πράγματα που θα κρατήσουμε για τους εαυτούς μας. Αλλά όσον αφορά το να φτιάχνουμε πράγματα, να μετακινούμε πράγματα ή να καλλιεργούμε τρόφιμα, με την πάροδο του χρόνου αυτά θα είναι βασικά λυμένα προβλήματα», είπε ακόμα ο Γκέιτς.
Επιχειρηματικά, αν έπρεπε να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση από το μηδέν, ο Γκέιτς είπε ότι θα ξεκινούσε μια startup «επικεντρωμένη στην τεχνητή νοημοσύνη».
Ο Γκέιτς είδε την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης να έρχεται σχεδόν πριν από μια δεκαετία: Όταν ρωτήθηκε σε ποιον κλάδο θα επικεντρωνόταν αν έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή, επέλεξε γρήγορα την τεχνητή νοημοσύνη.
Ωστόσο, μέχρι το 2023, ακόμη και ο Γκέιτς ήταν έκπληκτος από την ταχύτητα της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. Είχε προκαλέσει το OpenAI να δημιουργήσει ένα μοντέλο που θα μπορούσε να πάρει κορυφαία βαθμολογία σε εξετάσεις AP Βιολογίας γυμνασίου, αναμένοντας ότι η εργασία θα διαρκέσει δύο ή τρία χρόνια, έγραψε στην ανάρτησή του στο blog του.
«Το τελείωσαν σε λίγους μήνες», έγραψε ο Γκέιτς. Ονόμασε δε το επίτευγμα αυτό ως «την πιο σημαντική πρόοδο στην τεχνολογία από τη γραφική διεπαφή χρήστη το 1980».