Δίκτυα 5G για ταχεία επικοινωνία και διασύνδεση με πολλαπλές συσκευές (Internet of Things, IoT)
Τα δίκτυα 5G είναι η νέα γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας που προσφέρουν γρήγορες ταχύτητες δεδομένων και εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση (latency), δύο σημαντικά πλεονεκτήματα που τους δίνει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, σε σχέση με παλιότερης γενιάς δίκτυα (π.χ. 4G), με τα οποία οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, π.χ. το πυροσβεστικό σώμα, η αστυνομία ή ομάδες διάσωσης, μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, χωρίς καθυστερήσεις.
Επιπλέον, το 5G λειτουργεί ως κύρια υποδομή για τη διασύνδεση πολλαπλών συσκευών (Internet of Things, IoT), όπως κάμερες ασφαλείας, αισθητήρες θερμοκρασίας ή κινητά τηλέφωνα, που μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και με τα κέντρα ελέγχου σε πραγματικό χρόνο. Μέσα από τη διασύνδεση, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να παρακολουθούν την τρέχουσα κατάσταση και να ανιχνεύουν τυχόν επικίνδυνες συνθήκες πριν αυτές εξελιχθούν και επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες.
ΑΙ για «έξυπνη» πρόβλεψη και αντιμετώπιση έκτακτων κλιματικών φαινομένων
Τα δίκτυα 5ης γενιάς είναι ο «πυλώνας» στον οποίο οικοδομούνται και άλλες τεχνολογικές καινοτομίες, όπως εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, βάσει των οποίων ο ανθρώπινος παράγοντας αποκτά σημαντικές δυνατότητες ανάλυσης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων από αισθητήρες, δορυφόρους και μετεωρολογικούς σταθμούς για την πρόβλεψη φυσικών φαινομένων, όπως ακραίων καιρικών συνθηκών (καταιγίδες, τυφώνες) σεισμών ή δασικών πυρκαγιών.
Για παράδειγμα, η χρήση αισθητήρων θερμοκρασίας βοηθά στην ανίχνευση της επικίνδυνης αύξησης της θερμοκρασίας σε μια περιοχή και έτσι προειδοποιεί για το ξέσπασμα πιθανής πυρκαγιάς και τη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας.
Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια προηγμένων τεχνολογιών 5G και ΑΙ, οι αρμόδιες αρχές κάθε χώρας μπορούν να προβλέψουν πότε και πού θα συμβεί ένα έκτακτο φαινόμενο με πιο αποδοτικό τρόπο και να λάβουν προληπτικά μέτρα για την αποφυγή του. Για παράδειγμα, η έγκαιρη εκκένωση και η στοχευμένη κινητοποίηση, ως τέτοιο μέτρο, μέσω του Ευρωπαϊκού Ενιαίου Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης (112), μια υπηρεσία που στην Ελλάδα συντονίζεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, επιτρέπει στους πολίτες να ζητούν βοήθεια σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης η οποία φτάνει έγκαιρα στην πολιτική προστασία.
Στο μέλλον, ειδικά εξοπλισμένα ρομπότ με αισθητήρες ήχου, οπτικών σημάτων κλπ., κάμερες και ανιχνευτές μετάλλων θα διαθέτουν δυνατότητες αυτόνομης πλοήγησης και 3D χαρτογράφησης (κτιρίων και ισχύος σήματος δικτύου) και θα επιλέγουν τη βέλτιστη διαδρομή στις περιοχές ενδιαφέροντος, προκειμένου να αποφεύγουν εμπόδια και να χαρτογραφούν σημεία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει τα ποσοστά διείσδυσης
Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της McKinsey (Μάιος 2024), η διείσδυση ΑΙ στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο, αγγίζει το 72% στις αρχές του 2024 από 50% που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και εντός της ΕΕ, χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, αξιοποιούν τη δυναμική της μηχανικής μάθησης και AI για την ανάλυση δεδομένων και τη βελτίωση των προβλέψεων καιρικών φαινομένων, μέσω της χρήσης αισθητήρων θερμοκρασίας που ενσωματώνονται σε μετεωρολογικούς σταθμούς.
Η χώρα μας ήδη υλοποιεί την πρώτη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, τον Ψηφιακό Βοηθό mAigov στο ελληνικό δημόσιο και συμμετέχει σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη δυνατοτήτων ΑΙ, όπως η δημιουργία «εργοστασίων τεχνητής νοημοσύνης», με στόχο τη συγκέντρωση υπολογιστικής ισχύος, δεδομένων και ανθρώπινου ταλέντου για την ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων ΑΙ.
Αυτόνομα δίκτυα 5G (5G SA): προϋπόθεση για την ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών
Κυβερνήσεις και οργανισμοί πολιτικής προστασίας μπορούν να αξιοποιήσουν περαιτέρω στο μέλλον την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων και να μεταλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις κρίσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα.
Για να αξιοποιηθεί πλήρως, ωστόσο, το δυναμικό της AI, απαιτείται ένα αξιόπιστο, ευέλικτο και γρήγορο δίκτυο που να υποστηρίζει τη μεταφορά μεγάλων όγκων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Εδώ είναι που τα αυτόνομα δίκτυα 5G (5G standalone) γίνονται απαραίτητα και μοναδικά και η πλήρης μετάβαση σε αυτά θα γίνει ο ‘βατήρας’ για αυτοματοποιημένη διαχείριση και αποτελεσματική λειτουργία καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών και συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr