Πώς χρησιμοποιείται
Το Social AI, όπως ονομάζεται η νέα εφαρμογή προσφέρει στους χρήστες έναν ιδανικό διαδικτυακό κόσμο, χωρίς τρολ, «haters», «καταστροφολόγους» και ούτω καθεξής. Η δωρεάν εφαρμογή μοιάζει με το X ή το Threads και προσφέρει τη δυνατότητα να φτιάξεις ένα "κόσμο" όπως ακριβώς τον θέλεις. Κι ας μην είναι βέβαια πραγματικός. Κι ας μην επικοινωνείς με κανέναν άνθρωπο, αλλά μόνο με "μποτάκια".
Δημοσιεύετε ό,τι σας απασχολεί και τα bots σας απαντούν αμέσως. Μπορεί να ακούγεται ως ένα echo chamber (σ.σ. δηλαδή να έχεις μόνο σύμφωνες γνώμες) ή μια μηχανή κολακείας, αλλά δεν είναι μονάχα αυτό. Το SocialAI «φαίνεται σαν ένα είδος αστείου, ή σαν ένα είδος μετα-σχολιασμού της έννοιας των κοινωνικών μέσων και της φτηνής δέσμευσης», έγραψε ένας κριτικός του Verge.
Ναι, αλλά: Ο δημιουργός του SocialAI Μίκαελ Σέιμαν περιγράφει την εμπειρία σαν ένα online ημερολόγιο ή «σαν να γράφετε ένα γράμμα που δεν πρόκειται ποτέ να στείλετε. Με το πλεονέκτημα της άμεσης ανατροφοδότησης».
Είναι ασφαλές;
«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν επιλέγουν θαυμαστές ή bots που απλώς τους αρέσουν», ξεκαθάρισε ο Σέιμαν στο Axios. «Στην πραγματικότητα επιλέγουν τον συζητητή, τον αντιφατικό, τον ρεαλιστή. Προσπαθούν να βρουν προκλήσεις για τις απόψεις τους». Η τυχαία εχθρότητα των σημερινών μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει κάνει πολλούς χρήστες πολύ πιο επιλεκτικούς σε ό,τι δημοσιεύουν δημόσια στο διαδίκτυο. Πλέον αυτό μπορεί να τους δώσει μια στιγμή ψηφιακής ελευθερίας.
Ο Σέιμαν λέει ότι δημιούργησε την εφαρμογή επειδή νοσταλγούσε την εποχή που μπορούσε να συνομιλεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με έναν μικρό κύκλο φίλων, να παίρνει συμβουλές και να γνωρίζει νέους ανθρώπους. Καθώς αποκτούσε όλο και περισσότερους οπαδούς, ο Σέιμαν λέει: «Ένιωθα τεράστια πίεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προσαρμοστώ, να ταιριάξω, να πάρω τα likes, να είμαι ό,τι ήθελε ο αλγόριθμος του συγκεκριμένου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης να είμαι».
Παρατήρησε επίσης ότι οι άνθρωποι συχνά προσπαθούν να λύσουν τα προσωπικά τους προβλήματα δημοσίως στο διαδίκτυο: «Κάποιος τσακώνεται σε μια σχέση και μπαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημοσιεύει σχετικά και παραπονιέται για το τι συμβαίνει.Σε μια ευρέως ανοικτή πλατφόρμα, αυτό μπορεί να είναι θλιβερό». Πλέον με προηγμένα γλωσσικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, ο Σέιμαν άρχισε να παίζει με chatbots και συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει μια εφαρμογή που θα συνδύαζε τα θετικά του παρελθόντος και της νέας τεχνολογίας.
Η αλήθεια είναι πως ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για πολιτικούς λόγους, όπου τα chatbot, θα παρουσίαζαν αντιπαραθετικά επιχειρήματα από διαφορετικές σκοπιές. Αντίστοιχα μπορεί να χρησιμοποιείται για μίτινγκ και brainstorming την στιγμή που κάποιος το θελήσει.
Όμως πολλοί προγραμματιστές ασχολούνται με εφαρμογές συναισθηματικής υποστήριξης, για την καταπολέμηση της μοναξιάς. Κάτι με πολλές εμπορικές πτυχές. Οι επενδυτές το βλέπουν ως μια τεράστια επιχειρηματική ευκαιρία, να πατήσουν στην μοναξιά που γιγάντωσαν οι νέες τεχνολογίες και να θησαυρίσουν από αυτήν. Το ζήτημα είναι πως μπορεί να κάνουν κακό, σε άτομα με ψευδαισθήσεις, ιδέα μεγαλείου ή ευάλωτο ψυχισμό.
Αυτό σημαίνει ότι το απόρρητο των δεδομένων των χρηστών εξαρτάται από τις πολιτικές των κατασκευαστών αυτών των μοντέλων.
Ο Σέιμαν σπεύδει να πει ότι δεν βλέπει καμία από αυτές τις χρήσεις του genAI ως αντικατάσταση της αλληλεπίδρασης μεταξύ πραγματικών ανθρώπων. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους», λέει. Αλλά οι φίλοι δεν είναι πάντα διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή για να ακούσουν όλα μας τα προβλήματα και να απαντήσουν σε όλες μας τις ερωτήσεις, υποστηρίζει.
Την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι κατασκευαστές άλλων εφαρμογών συναισθηματικής υποστήριξης με βάση την τεχνητή νοημοσύνη.
«Οι άνθρωποι νιώθουν μοναξιά σε διάφορες διαστάσεις», δήλωσε στο Axios ο Alex Cardinell, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εφαρμογής companion bot Nomi. Μπορεί να είσαι «μοναχικός επειδή συνειδητοποιείς ότι μπορεί να είσαι ομοφυλόφιλος και φοβάσαι να το αποκαλύψεις. Ξέρεις ότι έχεις πολλή υποστήριξη, αλλά αυτή είναι μια μοναχική εμπειρία».
Ενώ οι ειδικοί διαφωνούν για το αν η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια καλή θεραπεία για τη μοναξιά, οι άνθρωποι ήδη κάνουν φιλίες με τα ρομπότ - και οι επενδυτές βλέπουν μια επιχειρηματική ευκαιρία στο φαινόμενο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr