Αυτή η πιο ανοιχτόμυαλη στάση παρατηρήθηκε ακόμη και στους πιο πιστούς οπαδούς, ενώ διατηρήθηκε και μετά το τέλος του διαλόγου με το chatbot.
Η έρευνα έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξει κανείς τη γνώμη ατόμων που έχουν «βουτήξει» βαθιά στα «λαγούμια» δημοφιλών αλλά αναπόδεικτων ιδεών.
Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά, καθώς υποδηλώνουν την πιθανότητα μιας θετικής επίδρασης των μοντέλων AI στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, παρά τις δικές τους ευπάθειες, που περιστασιακά τα οδηγούν στη μετάδοση ψευδών πληροφοριών.
Η έρευνα «δείχνει μια πιο φωτεινή εικόνα του ανθρώπινου μυαλού από ό,τι πολλοί περίμεναν» και δείχνει ότι «η λογική και οι αποδείξεις δεν έχουν πεθάνει», δήλωσε ο David Rand, ένας από τους ερευνητές της έκθεσης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science την Πέμπτη.
«Ακόμα και οι οπαδοί θεωριών συνωμοσίας θα ανταποκριθούν σε ακριβή γεγονότα και στοιχεία, απλώς πρέπει να απευθύνονται άμεσα στις συγκεκριμένες πεποιθήσεις και ανησυχίες τους», δήλωσε ο Rand, καθηγητής στο Sloan School of Management του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης.
«Ενώ υπάρχουν ευρέως διαδεδομένες και εύλογες ανησυχίες σχετικά με τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης στη διάδοση παραπληροφόρησης, το έγγραφό μας δείχνει πως μπορεί επίσης να αποτελέσει μέρος της λύσης, όντας ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός εκπαιδευτής», πρόσθεσε.
Μπορείτε να δείτε την έρευνα εδώ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr