«Το έργο μας για την ασφάλεια των γυναικών δεν τελειώνει ποτέ», τονίζει μιλώντας στο BBC News η πρώτη γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλος του Tinder, Ρενάτε Νάιμποργκ, ενώ σημειώνει ότι από τότε που ανέλαβε την παραπάνω θέση έχει φροντίσει να αυξήσει των αριθμό γυναικών στην εταιρεία κατά 30%.
«Όπως κάθε γυναίκα, μπορώ να καταμετρήσω τις εμπειρίες που είχα, και μάλλον δεν θα ήθελα να έχω, από τον τρόπο με τον οποίο σου απευθύνονται, τον τρόπο που σου συμπεριφέρονται στη δουλειά, μέχρι το πώς μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα όταν βγαίνεις ραντεβού», σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Νάιμποργκ.
«Νομίζω κάθε γυναίκα στην οποία έχω μιλήσει, είχε τέτοιες εμπειρίες και πιστεύω πως βοηθάει να υπάρχει μια αριθμητική υπεροχή», καταλήγει η διευθύνουσα σύμβουλος του Tinder.
Από την πλευρά της, η διευθύντρια του συνασπισμού «End Violence Against Women», η Άντρια Σάιμον, υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο οι εφαρμογές γνωριμιών όπως το Tinder να λάβουν προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια των γυναικών.
«Οι εφαρμογές γνωριμιών είναι ένας πολύ δημοφιλής τρόπος για να συναντιούνται οι άνθρωποι, ωστόσο υπάρχει επίσης μια πραγματικά ανησυχητική πλευρά στον τρόπο με τον οποίο οι δράστες εκμεταλλεύονται αυτές τις εφαρμογές για να συναντήσουν πιθανά θύματα, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των βιασμών γυναικών που χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών», τονίζει η Σάιμον.
Πού στοχεύει η συνεργασία του Tinder με τον οργανισμό «No More»
Η παραπάνω συνεργασία στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα μέσα στην πλατφόρμα, προκειμένου να εκπαιδεύσει τους χρήστες στο ασφαλές φλερτ, ενώ το No More θα αναλάβει και τη σχετική εκπαίδευση των ίδιων των εργαζόμενων του Tinder.
Μιλώντας στο BBC News, η εκτελεστική διευθύντρια του No More, υποστηρίζει ότι είναι «είναι πολύ σημαντικό για το Tinder να βεβαιωθεί ότι εκπαιδεύει τους χρήστες του, όχι μόνο να τους προειδοποιεί για κακές συμπεριφορές».
Μάλιστα, η ίδια προσθέτει ότι «η σύγκρουση μεταξύ της ψηφιακής και της πραγματικής ζωής είναι εμφανής, επομένως πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όποιος βγαίνει ραντεβού στο διαδίκτυο είναι ασφαλής, και αυτό ξεκινά από την εκπαίδευση».
Μέτρα ασφαλείας
Τον τελευταίο χρόνο, το Tinder έχει προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων ασφαλείας. Για παράδειγμα, τα επιβλαβή και κακοποιητικά μηνύματα πλέον εντοπίζονται αυτόματα, με την εφαρμογή να εμφανίζει στην οθόνη του αποστολέα προειδοποιήσεις όπως «Είσαι σίγουρος;» και αντίστοιχα στον παραλήπτη «Σε ενοχλεί αυτό το μήνυμα;». Μάλιστα, η προειδοποίηση «Είσαι σίγουρος», έχει συμβάλει ήδη στην καταπολέμηση των ακατάλληλων μηνυμάτων κατά 10%, σύμφωνα με στοιχεία του Match Group.
Μεταξύ άλλων, στις ΗΠΑ το Tinder συνεργάζεται με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Garbo» αλλά και το Εθνικό Δίκτυο για Βιασμούς, Κακοποιήσεις και Αιμομιξίες, με το δεύτερο να εντοπίζει στις λίστες των matches των χρηστών μέσα στην εφαρμογή αν υπάρχουν πρώην κακοποιητές. Παράλληλα, τα μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κουμπί πανικού σε περιπτώσεις που δεν αισθάνονται ασφαλείς και, σε χώρες όπου ο νόμος επιτρέπει, γίνεται και επαλήθευση στοιχείων.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Όπως προκύπτει από την έρευνα του ντοκιμαντέρ του BBC, «Three Dating's Dangerous Secrets», το 37% των χρηστών εφαρμογών γνωριμιών έχουν αναφέρει κάποιον για ανάρμοστη συμπεριφορά, ενώ το 63% αισθάνθηκε άβολα σε ένα ραντεβού που ξεκίνησε μέσω μιας εφαρμογής γνωριμιών. Μάλιστα, ένα ποσοστό της τάξης του 33% έχει βιώσει παρενόχληση ή κακοποίηση σε ραντεβού που ξεκίνησε μέσω ενός dating app.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr