Του Αριστοτέλη Παππά
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reporter Magazine Ιουλίου 2021
Ως «τεχνολογική επανάσταση του 21ου αιώνα» χαρακτηρίζεται το 5G, το οποίο ήρθε και επίσημα στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2020. Τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone, Wind) υπέγραψαν συμβάσεις μίσθωσης 4 ραδιοσυχνοτήτων για το ευρυζωνικό δίκτυο πέμπτης γενιάς στις 30 Δεκεμβρίου. Αυτή είναι και η ημερομηνία «ορόσημο» για τη μετάβαση της χώρας μας σε μία νέα εποχή. Τρία κορυφαία στελέχη μίλησαν στο Reporter Magazine για τον διαγωνισμό των συχνοτήτων, την ανάπτυξη του 5G οικοσυστήματος και τις επενδύσεις που δρομολογούνται με κεντρικό άξονα τα δίκτυα πέμπτης γενιάς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΣΣΕΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ (ΕΕΤΤ)
Έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διάθεση του φάσματος για τα δίκτυα 5G, η οποία έφερε την Ελλάδα μεταξύ των κορυφαίων χωρών ως προς την ετοιμότητα για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς, έχει ήδη ξεκινήσει η διάθεση 5G υπηρεσιών σε συνδρομητές στη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά το τεχνολογικό και ρυθμιστικό πλαίσιο στο επίπεδο των υποδομών, το ενδιαφέρον στρέφεται στο κρίσιμο κομμάτι της αδειοδότησης των μικρών κεραιών, τύπου small cell, που θα αναπτύσσονται κοντά στο σημείο χρήσης, εκτοπίζοντας σε βάθος χρόνου τις γνωστές, μεγάλης εμβέλειας κεραίες της κινητής, με οφέλη στην κάλυψη, την απόκριση αλλά και τον περιορισμό της ακτινοβολίας, που εκπέμπεται σε περιοχές που δεν το επιθυμούμε (σχολεία, νοσοκομεία, κατοικίες).
Παράλληλα, προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε τη σημασία της «ενήμερης» με το 5G (5G aware) ανάπτυξης των δικτύων οπτικών ινών. Εκτός από την οπτική ίνα μέχρι τον καταναλωτή (Fiber to the Premises/FTTP) θα πρέπει να μας απασχολούν εξίσου και τα δίκτυα των οπτικών ινών μέχρι την κεραία (Fiber to the Antenna/FTTA) προκειμένου να μειώσουμε τα κόστη ανάπτυξης δικτύων 5G, μέσω της κοινής χρήσης υποδομών και εν τέλει να μειώσουμε τα κόστη των σχετικών υπηρεσιών για τους καταναλωτές. Στην περιοχή των υποδομών, σημαντικές θεωρούμε και τις Open-RAN τεχνολογίες, την υιοθέτηση των οποίων προσπαθούμε να προωθήσουμε στην ανάπτυξη του 5G από τους Παρόχους.
Πέρα από τα ρυθμιστικά ζητήματα, θεωρώ ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να μετατοπίσουμε το επίκεντρο των συζητήσεών μας, από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας, στην αξία την οποία μπορεί να φέρει στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις. Εκεί το ζητούμενο είναι η επιτάχυνση της καινοτομίας, με τον ίδιο τρόπο που το πετυχαίνουν οι τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης, των Μεγάλων Δεδομένων και της ρομποτικής. Να μπορέσει δηλαδή το 5G να δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις και να τους επιτρέψει να ανταγωνίζονται σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Να προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στους καταναλωτές και να αποτελέσει το υπόβαθρο της ανάπτυξης των έξυπνων πόλεων της σύγχρονης Ελλάδας που οραματιζόμαστε. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το 5G θα είναι κατά κύριο λόγο το δίκτυο των μηχανών και των αισθητήρων και δευτερευόντως το δίκτυο των ανθρώπων. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας IDATE DigiWorld, το 2026 οι συνδρομητές των υπηρεσιών 5G στην χώρα μας θα ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρια, ενώ το 2023 πάνω από το 50% του συνόλου των συνδέσεων θα αφορά σε υπηρεσίες πρόσβασης μηχανών στο διαδίκτυο.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΖΩΡΤΖΑΚΑΚΗΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ «ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ 5G»
Ο επιτυχημένος διαγωνισμός του Δεκεμβρίου του 2020 για τις άδειες 5G στην Ελλάδα αποτελεί το επιστέγασμα μιας διαδικασίας περίπου 12 μηνών, κατά την οποία η χώρα μας κάλυψε με απόλυτη επιτυχία την απόσταση που τη χώριζε από τις υπόλοιπες 26 χώρες της Ε.Ε. και προσπέρασε τις περισσότερες εξ αυτών. Σήμερα η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις κορυφαίες χώρες της Ε.Ε. στην απονομή του φάσματος για την ανάπτυξη των υπηρεσιών 5G. Ήδη επιχειρήσεις και πολίτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των δικτύων 5G, όμως όπως έχει καταγραφεί και σε διεθνείς μελέτες, το 5G δεν είναι μια υπόθεση «γρήγορου Internet». Ολοένα και περισσότεροι συμφωνούν πως τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του 5G -η μεγάλη ταχύτητα, η σχεδόν μηδενική καθυστέρηση στην αποστολή δεδομένων και η δυνατότητα ταυτόχρονης υποστήριξης μεγάλου αριθμού συνδέσεων- αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, που πυροδοτούν τη μεταρρύθμιση ολόκληρων κλάδων της οικονομίας.
Αν κοιτάξουμε στο παρελθόν, θα δούμε πως η Ελλάδα έχασε τη δυνατότητα ουσιώδους συμμετοχής στις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις και σήμερα κατά βάση καταναλώνει τεχνολογία, με ελάχιστη συμμετοχή στην παραγωγή της. Όμως το 5G μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία, ώστε η χώρα μας να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης της νέας ψηφιακής οικονομίας που διαμορφώνεται σταδιακά στην Ευρώπη. Μελέτη της EY, που είχε πραγματοποιηθεί το περασμένο φθινόπωρο, εκτιμούσε πως ως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε, το 5G θα δημιουργήσει ως και 69.000 νέες θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία ως και 12,4 δισ. ευρώ για την εθνική οικονομία. Ενδεχομένως οι εκτιμήσεις αυτές να αποδειχθούν στο τέλος ιδιαίτερα συγκρατημένες. Η υιοθέτηση του 5G δεν απαιτεί από μία επιχείρηση τεράστιες επενδύσεις, που θα ήταν ίσως απαγορευτικές για τα ελληνικά δεδομένα. Ακόμα όμως και για τις περιπτώσεις που απαιτείται στήριξη, η Ελλάδα διαθέτει μέσω των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης πόρους άνω των 370 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με αυτή τη σημαντική χρηματοδοτική ώθηση, η χώρα μπορεί να θέσει και να πετύχει φιλόδοξους στόχους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η «Συμμετοχές 5G», η οποία διαχειρίζεται το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός», εισάγει σειρά από καινοτομίες στην χρηματοδότηση και την ουσιαστική στήριξη υφιστάμενων επιχειρήσεων και startups, που αναπτύσσουν λύσεις για το νέο ψηφιακό περιβάλλον. Εκτός από τα κεφάλαια για την χρηματοοικονομική στήριξη μιας επιχειρηματικής προσπάθειας, προσφέρουμε τη δυνατότητα χρήσης συχνοτήτων, ώστε η δοκιμή των σχεδιαζόμενων προϊόντων και υπηρεσιών να πραγματοποιείται σε πραγματικές συνθήκες και όχι στις ιδανικές και ελεγχόμενες συνθήκες ενός εργαστηρίου. Πρόκειται για μια προσέγγιση, που έχει ήδη προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και θετικές κριτικές από τη διεθνή επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα και από σημαίνοντα στελέχη της ελληνικής διασποράς. Η ολιστική προσέγγιση που ακολουθούμε, δημιουργεί το οικοσύστημα όπου οι επιχειρήσεις στις οποίες επενδύουμε, αποκτούν πρόσβαση σε τεχνογνωσία, υπηρεσίες στήριξης της επιχειρηματικότητας και υποδομές για την εγκατάσταση εξοπλισμού. Στη διαμόρφωση αυτού του οικοσυστήματος συμμετέχουν κορυφαίοι εκπρόσωποι από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε ήδη ανακοινώσει συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Πατρών, την μονάδα Corallia του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά» και την Vantage Towers Greece, ενώ έπονται και άλλες.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΙΟΥΡΕΛΗΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕΣΥΠ (ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ)
Για τη δημιουργία μίας σύγχρονης και δυναμικά αναπτυσσόμενης οικονομίας, σημαντικό ρόλο παίζουν οι υποδομές της χώρας. Το 5G δεν είναι απλά μία νέα τεχνολογία στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας. Αποτελεί μια κρίσιμη υποδομή, που θα επηρεάσει σημαντικά μία σειρά από τομείς και υπηρεσίες, που θα παρέχονται μέσω των δικτύων του. Οι δυνατότητες του 5G θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς τους, επιτρέποντας την ευκολότερη διαχείριση των δεδομένων τους, ενώ θα βελτιώσει σημαντικά τις υπηρεσίες και υποδομές, όπως π.χ. ρομποτικά μηχανήματα σε μεγάλες υποδομές logistics κ.λπ. Επίσης, θα βελτιώσει πολύ τις δυνατότητες των υπηρεσιών που λαμβάνει ο πολίτης, παρέχοντας απεριόριστες δυνατότητες επιλογών ανάμεσα σε εξαιρετικά καινοτόμες εφαρμογές. Είναι εξίσου σημαντικό επίσης ότι μπορεί να υποστηρίξει πολύ καλά την ισότητα στην κινητικότητα και προσβασιμότητα για άτομα με κινητικά προβλήματα, μέσα από ειδικές εφαρμογές. Το Ταμείο «Φαιστός», με μία πολύ δυνατή ομάδα, θα επενδύσει σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή/και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G, όπως οι κλάδοι των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, της μεταποίησης, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της υγείας, της πληροφόρησης και των δικτύων κοινής ωφέλειας.
Με μοναδικό σκοπό να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ από τους διαθέσιμους πόρους, καθώς κάθε ευρώ θα επιστρέψει πολλαπλάσιο στην ελληνική οικονομία. Ως Υπερταμείο έχουμε μία ακόμα ευθύνη. Να βοηθήσουμε τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας, που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, να ενσωματώσουν το 5G στην καθημερινή τους λειτουργία, ώστε να εκσυγχρονίσουν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης, τις δημόσιες συγκοινωνίες και κάθε πτυχή της λειτουργίας τους. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι θα γίνουν πιο αποτελεσματικές και φιλικές για τον πολίτη. Γιατί τελικά ο απώτερος σκοπός όλων μας είναι να παρέχουμε καλύτερες, σύγχρονες και φιλικές υπηρεσίες για το κοινό και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να το πετύχουμε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr