Από κακόβουλο λογισμικό και εφαρμογές εξαπάτησης που έχουν ληφθεί από το App Store μέχρι στοχευμένες επιθέσεις σε μια συγκεκριμένη συσκευή, οι πληροφορίες σας μπορούν να κλαπούν με μυριάδες τρόπους.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, δηλαδή πώς μπορεί να παραβιαστεί ένα iPhone.
Η εισβολή γίνεται όταν κάποιος άλλος αποκτά πρόσβαση σε ιδιωτικές πληροφορίες στη συσκευή σας ή το ελέγχει χωρίς τη συγκατάθεσή σας.
Όπως και στον υπολογιστή σας, το iPhone σας μπορεί να χακαριστεί κάνοντας κλικ σε έναν ύποπτο ιστότοπο ή σύνδεσμο. Εάν ένας ιστότοπος φαίνεται περίεργος, ελέγξτε τα λογότυπα, την ορθογραφία ή τη διεύθυνση URL.
Προσπαθήστε να αποφύγετε τη σύνδεση σε ένα δημόσιο δίκτυο Wi-Fi χωρίς κωδικό πρόσβασης, το οποίο δίνει δυνατότητα σε ένα εισβολέα να έχει πρόσβαση σε μη κρυπτογραφημένη κίνηση στη συσκευή σας ή να σας ανακατευθύνει σε μια δόλια τοποθεσία για πρόσβαση στα διαπιστευτήρια σύνδεσης.
Τα μηνύματα από αριθμούς που δεν αναγνωρίζετε είναι επίσης ύποπτα.
Ευτυχώς, τα σύγχρονα smartphone είναι ικανά να αντιστέκονται σε κακόβουλα προγράμματα και ransomware.
Ακόμα ένα θετικό είναι το γεγονός ότι, οι συσκευές Apple έχουν ένα πολύ πιο κλειστό και παρακολουθούμενο ψηφιακό οικοσύστημα σε σύγκριση με τις συσκευές Android.
Η εταιρεία έχει μια διαδικασία ελέγχου για εφαρμογές στο κατάστημά της, αλλά δεν έχει 100% προστασία.
Ο Νινγκ Ζανγκ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου Ασφάλειας και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, είπε ότι προσέχει εφαρμογές που ζητούν περισσότερες πληροφορίες από αυτές που θα χρειαστούν για να λειτουργήσουν.
Για παράδειγμα, εάν έχετε κατεβάσει μια εφαρμογή ταπετσαρίας ή φακού και ζητά την τοποθεσία ή τη λίστα επαφών σας, την κάμερα ή το μικρόφωνο, αυτή είναι μια «κόκκινη σημαία». Πιθανότατα, οι προγραμματιστές σας εξαπατούν για να δώσετε αυτές τις πληροφορίες ώστε να μπορούν να πουληθούν.
"Θα ήμουν λίγο δύσπιστος γι 'αυτό και θα σκεφτόμουν αν θέλω πραγματικά αυτή την εφαρμογή ταπετσαρίας", είπε. "Το να είστε προσεκτικοί, ακόμη και με επίσημες εφαρμογές, είναι χρήσιμο.
Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε ακόμη και τις επίσημες εφαρμογές στο τηλέφωνό σας και να ελέγχετε για τυχόν ύποπτα ληφθείσες εφαρμογές.
Ο μέσος άνθρωπος πιθανότατα δεν θα ξεχωρίσει και δεν θα στοχευτεί εξ αποστάσεως από χάκερ επειδή είναι ακριβό, μερικές φορές κοστίζει εκατομμύρια για hacks νεότερων τηλεφώνων, δήλωσε ο Μάθιου Γκρίν, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Ασφάλειας Διαδικτύου Johns Hopkins
Οι δημοσιογράφοι και οι ακτιβιστές διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τέτοιου είδους hack.
Μία μορφή στοχευμένης εισβολής λειτουργεί ως εξής: Οι χάκερ εκμεταλλεύονται άγνωστα ελαττώματα στον προγραμματισμό iOS για τα οποία ακόμη και οι προγραμματιστές του δεν γνωρίζουν. Με αυτές τις γνώσεις, οι εισβολείς μπορούν να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό για να λάβουν δεδομένα από στοχευμένες πηγές.
Πώς να διαπιστώσετε εάν το iPhone σας έχει παραβιαστεί
Δεν μπορείτε πάντα να καταλάβετε εάν το iPhone σας έχει παραβιαστεί. Αλλά μπορεί να παρατηρήσετε τα εξής πράγματα.
Το τηλέφωνό σας είναι ασυνήθιστα ζεστό ή συχνά κλείνει από μόνο του.
Το τηλέφωνό σας είναι αργό όταν προσπαθείτε να φορτώσετε ιστότοπους.
Η μπαταρία εξαντλείται ακόμη και όταν δεν αγγίζετε το τηλέφωνό σας.
Αυτά τα συμπτώματα υποδεικνύουν ότι το τηλέφωνο λειτουργεί συνεχώς, ακόμη και όταν δεν το χρησιμοποιείτε.
Δεν υπάρχει καθορισμένος τρόπος να ελέγξετε για κάθε είδος εισβολής. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας αξιόπιστος τρόπος διερεύνησης είναι να κατεβάσετε μια εφαρμογή ασφαλείας για κινητά που ονομάζεται iVerify, η οποία σαρώνει το λειτουργικό σύστημα του τηλεφώνου σας για ύποπτη συμπεριφορά και μπορεί επίσης να εντοπίσει εάν το τηλέφωνό σας έχει υποστεί βλάβη.
Εάν γνωρίζετε ότι το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί, έχετε μερικές επιλογές ανάλογα με το τι συνέβη.
Για μικρά προβλήματα, όπως μια εφαρμογή που κλέβει τις πληροφορίες σας, διαγράψτε την εφαρμογή και ενημερώστε το λογισμικό σας.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, καλύτερα να επαναφέρετε το κινητό σας στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr