Η αρχική εκδοχή του συστήματος κυκλοφόρησε την Τετάρτη, αλλά οι κυβερνήσεις αντιδρούν στους περιορισμούς που επιβάλλει, απαγορεύοντας, για παράδειγμα, τη συλλογή των τηλεφωνικών αριθμών των χρηστών, θεωρώντας ότι οι εταιρείες υποσκάπτουν την χρησιμότητα της τεχνολογίας βάζοντας σε προτεραιότητα τη διαφύλαξη της ιδιωτικότητας των χρηστών.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Apple και η Google ενημέρωσαν ότι αρκετές αμερικανικές πολιτείες και 22 χώρες έχουν ζητήσει πρόσβαση στην τεχνολογία τους αλλά δεν είναι σίγουρο πόσες τελικά θα δημιουργήσουν εφαρμογές κινητών που θα την χρησιμοποιούν.
Η χρήση εφαρμογών για πιο γρήγορη ιχνηλάτηση επαφών, με την οποία οι αρχές ταυτοποιούν όσους βρέθηκαν πρόσφατα κοντά σε κάποιον φορέα του ιού και διενεργούν τεστ, έχει προβληθεί ως εργαλείο αποτροπής νέων εξάρσεων. Θα μπορούσε να βοηθήσει τις αρχές να πραγματοποιούν τεστ σε περισσότερα πιθανόν μολυσμένα άτομα απ΄όσο αν βασίζονταν στην ικανότητα κάθε ατόμου να ανακαλέσει τις πρόσφατες επαφές του.
Κάποιες κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι οι προσπάθειές τους βάσει εφαρμογών θα ήταν πιο αποτελεσματικές αν μπορούσαν να ιχνηλατούν τις τοποθεσίες στις οποίες έχει βρεθεί κάποιος χρήστης, ώστε να εντοπίζουν τις επικίνδυνες για μετάδοση του ιού περιοχές και να ειδοποιούν τους πολίτες μέσω γραπτού μηνύματος ή και τηλεφωνήματος για την πιθανή έκθεσή τους, και όχι με μια γενική ειδοποίηση της εφαρμογής.
Ωστόσο οι Apple και Google έχουν απαγορεύσει στις αρχές που θα χρησιμοποιούν την τεχνολογία τους να συλλέγουν δεδομένα τοποθεσίας ή να ζητούν από τους χρήστες να δώσουν προσωπικά δεδομένα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr