Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, το εκτελεστικό σκέλος της Ε.Ε. πρόκειται να προτείνει την εφαρμογή των νέων κανόνων στους "τομείς υψηλού κινδύνου", όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι μεταφορές. Η Επιτροπή εισηγείται συνολικά την επικαιροποίηση των κανόνων περί ασφάλειας και ευθύνης, στη βάση της προωθούμενης "Λευκής Βίβλου" για την τεχνητή νοημοσύνη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται να παρουσιάσει μια αρχική εκδοχή της Βίβλου στα μέσα Φεβρουαρίου. Η Βίβλος αποτελεί τμήμα της ευρύτερης προσπάθειας της Ε.Ε. να αποκτήσει ανταγωνιστικό προβάδισμα έναντι των διεθνών ανταγωνιστών της, ΗΠΑ και Κίνα, στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το προβάδισμα, που επιδιώκει η Ένωση, δεν αφορά μόνο τις υπηρεσίες ΑΙ, αλλά και τον τρόπο που προάγει αξίες, όπως το απόρρητο των χρηστών.
Θυμίζουμε ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ursula von der Leyen, έχει δεσμευτεί ότι η ομάδα της θα παρουσιάσει μια νέα νομοθετική προσέγγιση για την Τεχνητή Νοημοσύνη εντός των πρώτων 100 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων της, η οποία ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου.
Προστασία δεδομένων
Στόχος της Επιτροπής είναι να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίχτυ ψηφιακής προστασίας των χρηστών, όσον αφορά την τεχνολογία και τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης. Καθώς η νέα τεχνολογία διεισδύει όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων, η Ευρώπη δείχνει να έχει θέσει ως προτεραιότητα την προστασία των χρηστών από τυχόν “γκρίζες ζώνες” σε θέματα ασφαλείας που σχετίζονται με το ΑΙ.
Η συζήτηση για την προστασία των δεδομένων των πολιτών στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα. Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος, κυρία Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, παρόμοιο με αυτό του GDPR για τα προσωπικά δεδομένα, θα ωφελήσει τον τομέα της ανάπτυξης τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, ώστε οι αναδυόμενες εφαρμογές της να εξυπηρετούν την ανθρωπότητα.
Αναγνώριση προσώπου
Η Ε.Ε. εξετάζει, επίσης, νέες υποχρεώσεις για τις δημόσιες Αρχές σχετικά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και λεπτομερέστερους κανόνες για τη χρήση τέτοιων συστημάτων σε δημόσιους χώρους. Η διάταξη προτείνει την απαγόρευση της χρήσης της αναγνώρισης του προσώπου από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε δημόσιους χώρους για αρκετά χρόνια, ώστε να δοθεί χρόνος για την εκτίμηση των κινδύνων της τεχνολογίας αυτής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr