Η πρώτη σύσταση της εταιρείας προς τους χρήστες είναι τα εμπιστεύονται μόνο τα επίσημα καταστήματα εφαρμογών. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, λόγω του τεράστιου όγκου εφαρμογών, μεγάλο μέρος από τις διαδικασίες ελέγχου που εφαρμόζουν τα επίσημα καταστήματα γίνεται αυτοματοποιημένα. Αυτό σημαίνει ότι επιμέρους λειτουργίες των εφαρμογών ενδέχεται να μην γίνουν αντιληπτές, οπότε και κακόβουλες εφαρμογές είναι πιθανό να διεισδύσουν στο κατάστημα. Γνωρίζοντας αυτήν την πληροφορία, οι χρήστες οφείλουν πάντα να είναι προσεκτικοί και να ελέγχουν και οι ίδιοι την αξιοπιστία των εφαρμογών. Έτερη συμβουλή προς τους χρήστες είναι να διαβάζουν με προσοχή τις κριτικές και τις αξιολογήσεις. «Πολλές φορές, υπάρχουν θετικές κριτικές και στις εφαρμογές scam, αν μελετηθούν όμως προσεκτικότερα, φαίνεται ότι είναι ψεύτικες, για παράδειγμα μπορεί να είναι ασαφείς, ή να μην βγάζουν κανένα νόημα. Στην περίπτωση αυτή, μία καλή ιδέα είναι η ταξινόμηση των κριτικών σύμφωνα με τα φίλτρα ‘πιο χρήσιμες’ ή ‘πιο σημαντικές’» τονίζει η ανάλυση της ESET.
Οι αναλυτές διευκρινίζουν ότι η καλύτερη στιγμή για να διαπιστώσει κανείς αν μια εφαρμογή είναι scam βρίσκεται στο χρονικό διάστημα πριν τη λήψη της. «Όσο δύσκολο κι αν είναι να αντισταθείτε στην εγκατάσταση της νέας, ολοκαίνουριας εφαρμογής που εντοπίσατε στο κατάστημα, είναι προτιμότερο να περιμένετε μερικές ημέρες ή εβδομάδες για να συμπληρωθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός αξιολογήσεων» σημειώνει η ESET. Οι ειδικοί της εταιρείες συνιστούν στους χρήστες να προτιμούν developers, που γνωρίζουν και εμπιστεύονται: «Πριν προχωρήσετε στην εγκατάσταση μίας εφαρμογής, ερευνήστε πρώτα κατά πόσο ο developer που την έχει αναπτύξει έχει καλές κριτικές καθώς, και κατά πόσο έχει αναπτύξει και άλλες δημοφιλείς εφαρμογές». Επόμενη συμβουλή είναι οι χρήστες να μελετούν τη λειτουργικότητα της συσκευής τους. «Αν και δεν είναι εφικτό να έχετε πάντα πλήρη εικόνα για το τι μπορεί να κάνει μία συσκευή, καλό θα ήταν να γνωρίζετε τουλάχιστον τις βασικές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, τα δεδομένα των δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν είναι ποτέ προσβάσιμα σε εφαρμογές, οπότε αν σας ζητηθεί από εφαρμογή να σαρώσετε το δάκτυλό σας για να προχωρήσετε, θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί» διευκρινίζεται.
Επιστροφή χρημάτων
Σχετικά με την αναφορά των περιστατικών scam, οι αναλυτές συνιστούν στους χρήστες που έχουν ήδη εγκαταστήσει μια scam εφαρμογή και έχουν πέσει θύμα κλοπής χρημάτων, να απευθύνονται στο επίσημο κατάστημα ή την τράπεζα που είναι συνδεδεμένη με την κάρτα πληρωμής ρωτώντας αν μπορεί να τους επιστρέψει το χαμένο ποσό. «Εάν η αγορά έγινε με τη μορφή συνδρομής, η διαδικασία μπορεί να είναι πιο σύνθετη, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Είναι σημαντικό επίσης να κάνετε αναφορές των εφαρμογών scam, και να μην αμελείτε να γράφετε την κριτική σας, βοηθώντας και άλλους χρήστες» καταλήγει η ανάλυση της ESET.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr