O Hellas Sat 4 θα τροχιοθετηθεί στην ελληνικών δικαιωμάτων γεωστατική δορυφορική θέση στις 39ο Ανατολικά του Γκρήνουιτς, συμπληρώνοντας και επαυξάνοντας τις δυνατότητες και τις λειτουργίες του δορυφόρου Hellas Sat 3 οποίος εκτοξεύτηκε το 2017.
Ο Hellas Sat 4 είναι κατασκευής της Lockheed Martin, έχει μάζα 6,5 τόνους και διάρκεια ζωής μεγαλύτερης των 15 ετών, διαθέτει 32 αναμεταδότες με συνολικό εύρος ζώνης μεγαλύτερο των 1.000 MHz, καλύπτει γεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας προσφέροντας τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες δορυφορικού internet, δορυφορικής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, δορυφορικών συνδέσεων δεδομένων και διασυνδέσεων κορμού.
Στην εκτόξευση θα παρευρεθούν, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας, ενώ την Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, η σημασία του Hellas Sat 4 για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί ενεργοποιεί και κατοχυρώνει νέες ραδιοσυχνότητες, επαυξάνοντας και διασφαλίζοντας τα ελληνικά δικαιώματα στο Διάστημα στη γεωστατική θέση 39ο Ανατολικά. Επιπλέον, πολλαπλασιάζει τα ανταλλάγματα υπέρ του Δημοσίου σε αναμεταδότες και δορυφορική χωρητικότητα με την ενεργοποίηση των σχετικών άρθρων της ανανεωμένης Σύμβασης.
Ο νέος δορυφόρος, πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες του συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών ΚΛΕΙΔΔΙ (ΚΛΕΙστό Δορυφορικό ΔΙκτυο) του ελληνικού Δημοσίου, δίνοντας δυνατότητες αύξησης του αριθμού των χρηστών του σε εκατοντάδες, καθώς και υποστήριξης εφαρμογών υψηλού ρυθμού δεδομένων όπως βιντεοδιασκέψη, μεταφορά εικόνων υψηλής ευκρίνειας κ.α.
Το ΚΛΕΙΔΔΙ αποτελεί επίσης τμήμα των ανταλλαγμάτων του Δημοσίου από την ανανεωμένη Σύμβαση, βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία από το Δεκέμβριο του 2018 παρέχοντας επικοινωνίες στο Δημόσιο ανεξάρτητα από οποιοδήποτε άλλο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, σε περιοχές που δεν καλύπτουν τα επίγεια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα (θάλασσα, απομονωμένες περιοχές κ.α.) ακόμα και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών που προκαλούν υπερφόρτωση ή και καταστροφή των υφιστάμενων επικοινωνιακών δικτύων.
O Hellas Sat 4 παρέχει το απαραίτητο εύρος ζώνης για την λειτουργία δυο ακόμα κομβικών δορυφορικών σταθμών του Δημοσίου, επίσης τμήμα των ανταλλαγμάτων της ανανεωμένης Σύμβασης, που θα υποστηρίζουν ζωτικής σημασίας δημόσιες λειτουργίες που σχετίζονται με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας και των κατοίκων της. Τέλος, διασφαλίζει τη συνέχιση της ύπαρξης εντός της χώρας του κέντρου ελέγχου των δορυφόρων, της ανάλογης υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας και των αντίστοιχων εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.
Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) μετέδωσε πως ο Hellas Sat 4 είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός δορυφόρος που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα η Lockheed Martin και σε αυτόν έχουν ενσωματωθεί πολλές νέες τεχνολογίες που αφορούν κυρίως τους ηλιοσυλλέκτες και την ηλεκτρική πρόωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr