Το πρόγραμμα FCLP αφορά επικεφαλής κοινοτήτων με διαμονή, υπότροφους και νέους συμμετέχοντες. Θα προσφέρει υποστήριξη σε περισσότερα από 100 άτομα από 46 χώρες που εκπροσωπούν κοινότητες που ασχολούνται με διάφορα θέματα και θέτουν διαφορετικούς στόχους που καλύπτουν το φάσμα από τη συμμετοχή των πολιτών μέχρι την υγεία και την ευημερία. Το πρόγραμμα FCLP έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους συμμετέχοντες από ολόκληρο τον κόσμο την υποστήριξη, τα εργαλεία, τη χρηματοδότηση και την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να ηγούνται των κοινοτήτων τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο φιναλίστ από την Ελλάδα, το Habibi.Works, στον οικισμό Κατσικάς κοντά στα Ιωάννινα στη Βόρεια Ελλάδα, είναι ένας συνεργατικός χώρος όπου πρόσφυγες, άλλοι εκτοπισθέντες και έλληνες πολίτες μπορούν να συναντιούνται και να μοιράζονται τις εμπειρίες και τον ελεύθερο χρόνο τους. Αποτελεί 'λύση' σε δύο προβλήματα. Πρώτον, είναι ένας χώρος τον οποίο μπορούν να επισκέπτονται άνδρες, γυναίκες και παιδιά για να χαλαρώσουν και να δημιουργήσουν, μακριά από την πίεση και την πλήξη των προσφυγικών καταυλισμών όπου είναι αναγκασμένοι να ζουν. Αλλά το σημαντικότερο, υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 72.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που έχουν έρθει στην Ελλάδα ως πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από τον Μάρτιο του 2016. Δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί μετεγκατάστασή τους σε άλλα κράτη. Πρέπει να φτιάξουν τη ζωή τους στο πλαίσιο της νέας τους κοινότητας, εάν οι ίδιοι και η κοινότητα στην οποία εντάσσονται πρόκειται να ευημερήσει, ή ακόμα και να επιβιώσει. Το Habibi.Works ανήκει εξίσου σε όλους όσοι το χρησιμοποιούν και είναι ένα μέρος όπου οι Έλληνες και οι εκτοπισθέντες, που αποτελούν τα νεότερα μέλη της ελληνικής κοινωνίας, μπορούν να συναντιούνται και να χτίζουν σχέσεις. Πρόκειται κυριολεκτικά για τη δημιουργία μιας κοινότητας σε μια κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας.
Μαζί με το Habibi Works, και άλλοι διαχειριστές ομάδων από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως το Single Step από τη Βουλγαρία και το La Primul Bebeb από τη Ρουμανία, πρόκειται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Η Ελλάδα αποτελούσε πάντα μια σημαντική χώρα για το Facebook. Αξίζει να σημειωθεί το Community Day που διοργανώθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2018, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν, να μάθουν ο ένας από τον άλλο και να μοιραστούν εμπειρίες με άλλους επικεφαλής κοινοτήτων. Η βασική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Nicola Mendelsohn, Αντιπρόεδρος του Facebook για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA), η οποία είχε δηλώσει: «Στόχος μας είναι να παρέχουμε ευκαιρίες στους δημιουργούς κοινοτήτων για να μοιράζονται μαζί μας τις παρατηρήσεις και τις εμπειρίες τους ώστε να μπορούμε να τους παρέχουμε καλύτερη υποστήριξη».
Μέσω του προγράμματος FCLP, το Facebook στοχεύει να ενισχύσει τον ρόλο των ηγετών των κοινοτήτων ως κρίσιμο στοιχείο για τη δημιουργία διαφορετικών, υποστηρικτικών κοινωνιών που φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, παρόλες τις διαφορές τους. Η επιτυχία των ηγετών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στηρίζεται σε συνεργατικές προσεγγίσεις που καθοδηγούνται από έναν σκοπό. Το Facebook παρέχει σε αυτούς τους ηγέτες γνώσεις, δεξιότητες, εργαλεία, χρηματοδότηση και στήριξη προκειμένου να κινητοποιήσουν τις κοινότητές τους με νέους και καινοτόμους τρόπους ώστε να προωθούν την επίτευξη θετικών και μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr