Θέμα χρόνου η λύση των προβλημάτων
«Δεν γνωρίζει πολλά πράγματα, αλλά δεν απογοητευόμαστε» λέει για την Aida, το «ρομποτάκι» εξυπηρέτησης πελατών, ο Γιάχαν Τόργκεμπι, διευθύνων σύμβουλος της SEB. Υπάρχουν πράγματα στα οποία δεν είναι τόσο καλή όσο οι άνθρωποι, αλλά ορισμένες εργασίες της κάνει εξαιρετικά, εξηγεί.
«Χρειάζεται χρόνος, οπότε δεν βιαζόμαστε», δήλωσε ο Τόργκεμπι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg στη Στοκχόλμη, τονίζοντας ότι «δεν θέλουμε να καυχιόμαστε». Όπως εξηγεί, «γνωρίζαμε ότι είναι μια καινοτόμος τεχνολογία, είμαστε από τις πρώτες τράπεζες που τη δοκιμάσαμε».
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Aida είναι η γλώσσα. Όπως εξηγούν οι προγραμματιστές της, δυσκολεύεται να επικοινωνήσει στις διαφόρους διαλέκτους των Σουηδικών, αλλά διαβεβαιώνουν ότι είναι θέμα χρόνου να ξεπεραστούν τα… γλωσσικά εμπόδια.
Ο τραπεζικός τομέας της Σουηδίας πρωτοπορεί
Η SEB ένταξε πέρυσι το chatbot στο «προσωπικό» της προκειμένου να αποδεσμεύσει ένα μέρος των υπαλλήλων της για να απασχοληθούν σε πιο σύνθετες εργασίας. Ο Τόργκεμπι αποκάλυψε, μάλιστα, ότι η τράπεζα προσλαμβάνει 1.400 – 1.500 υπαλλήλους κάθε χρόνο προκειμένου να υλοποιήσει τις ψηφιακές της φιλοδοξίες.
Οι προσκλήσεις της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης είναι πολλές για τις τράπεζες. Πριν από κάποιους μήνες, η Nordnet, η σουηδική πλατφόρμα χρηματιστηριακών συναλλαγών, εγκατέλειψε την Amelia, το δικό της bot, μετά από την αποτυχία του εγχειρήματος.
«Το πρόβλημα είναι ότι αυτά που κάνουν καλά τα chatbot, τα κάνουν πολύ καλά. Αυτό που χρειάζεται είναι να περιορίσουμε τις εργασίες στις οποίες δεν τα πάνε τόσο καλά», εξηγεί ο Τόργκεμπι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr