Ο Σωτήρης Μανιτσάρης, η Αλίνα Γκλουσκόβα και η Χριστίνα Θεοφιλίδου, όλοι απόφοιτοι του Βιομηχανικού Πολυτεχνείου του Παρισιού, έγιναν γνωστοί στην Αθήνα μέσω της συμμετοχής τους στο κύκλο του Innovathens «Δημιουργικές και Πολιτισμικές Βιομηχανίες». Εμπειρία την οποία αποτιμούν θετικά μέσω των στοχευμένων δράσεών της.
«Εμείς προερχόμαστε από τον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης και μελετούμε την ανθρώπινη κίνηση» λέει ο κ. Μανιτσάρης μιλώντας στο reporter.gr. Στόχος των projects πάνω στα οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία είναι να μάθουν οι μηχανές, ηλεκτρονικές και μηχανικές, να αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη κινητική συμπεριφορά και να την αναπαράγουν.
Αυτή τη στιγμή, εξηγεί ο κ. Μαντιτσάρης, ο άνθρωπος αλληλεπιδρά με τη μηχανή, π.χ. το κινητό τηλέφωνο, μέσω μιας οθόνης αφής. Με το project της Gesture Computing ο ηλεκτρονικός υπολογιστής θα μπορεί να αντιληφθεί την τρισδιάστατη κίνηση του σώματος, παρέχοντας μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία για τον άνθρωπο.
Για παράδειγμα, συνεχίζει, οι κινήσεις που κάνει ένας άνθρωπος παίζοντας πιάνο. Αυτή την κίνηση, την μαθαίνει ο υπολογιστής και την αναπαράγει ανεξάρτητα από το εάν θα υπάρχουν πλήκτρα.
Τα καινοτόμα προϊόντα της εταιρείας θα μπορούν να βρουν θέση σε χώρους πολυσύχναστους, όπως μουσεία, ξενοδοχεία, αεροδρόμια, αλλά και σε βιομηχανίες.
Ένας από τους στόχους των τριών επιστημόνων είναι η δραστηριοποίηση σε τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, συμβάλλοντας στο να ξεφύγει η χώρα από τα στερεότυπα, με τα οποία έχει συνδεθεί, π.χ ήλιος, θάλασσα, νησί.
Μια από τις ιδέες που παρουσιάζει ο κ. Μανιτσάρης για μεγάλους τουριστικούς χώρους είναι η εξερεύνηση μέσω του προϊόντος παραδοσιακών μουσικών οργάνων μέσα από παιχνίδι. Το κόστος είναι προσβάσιμο για χώρους όπως μουσεία, ξενοδοχεία και αεροδρόμια, λέει ο ίδιος.
Εξηγώντας άλλες εφαρμογές φέρνει το παράδειγμα μεγάλων βιομηχανιών, όπου οι εργάτες με τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις καταπονούν μετά από ένα διάστημα το σώμα τους. Το κόστος για τη βιομηχανία από αυτή την καταπόνηση είναι μεγάλο και σε αυτή την περίπτωση η μηχανή θα μπορεί να μάθει στον εργάτη να αποφεύγει τις επίπονες κινήσεις, λέει ο ίδιος.
Αναφέρεται, τέλος, στα «συνεργατικά ρομπότ», μηχανές που αντιλαμβάνονται τη κίνηση βοηθώντας τον άνθρωπο στην κίνησή του. «Αφήνουμε τις επαναληπτικές κινήσεις στα ρομπότ και τις ευφυείς κινήσεις στον άνθρωπο» καταλήγει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr