Το θέμα κέντρισε την ''Telegraph'' η οποία αποκαλύπτει λίγα μόνο από τα καλά κρυμμένα μυστικά της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης τα οποία οι περισσότεροι ούτε που τα έχουμε φανταστεί.
Ποια είναι τα gadgets της Google
1. Η αριθμομηχανή της Google προσφέρει πολύ περισσότερα πράγματα από απλές αριθμητικές πράξεις σε σχέση με τις κοινές αριθμομηχανές.
Έτσι, γίνεται ένα χρήσιμο εργαλείο αφού εκτελεί πολύπλοκες λογαριθμικές παραστάσεις, δυνάμεις, ενώ υπολογίζει με ευκολία ημίτονα, συνημίτονα και εφαπτόμενες.
2. Η αναζήτηση πολύ συγκεκριμένων θεμάτων από επίσης συγκεκριμένες πηγές είναι πλέον γεγονός και μας κάνει να γλιτώνουμε χρόνο και κόπο. Γράφοντας τη λέξη ''site'', ο εκάστοτε ιστότοπος φιλτράρει θέματα μόνο από το συγκεκριμένο site. Για παράδειγμα, αν κανείς γράψει ''site:telegraph.co.uk manchester united'', το site της ''Telegraph'' θα του εμφανίσει ανάλογα αποτελέσματα.
3. Οι μετατροπές σε διάφορα μεγέθη είναι ένα εξίσου χρήσιμο εργαλείο. Έτσι, αν κάποιος γράψει στην μπάρα αναζήτησης ''20 C in F'' ή ''15 inches in cm'' θα έχει την αντίστοιχη απάντηση.
4. Πληκτρολογώντας ''time in '' εμφανίζεται η τοπική ώρα αλλά και η χρονική ζώνη της περιοχής. Π.χ.: ''ώρα στο Λος Άντζελες''.
5. Ένας γρήγορος τρόπος μετάφρασης λέξεων μπορεί να γίνει με την εντολή: ''translate to language''. Π.χ. ''translate pomme (μήλο) to spanish''.
6. Αν ψάχνετε για ένα PDF ή WORD φάκελο, μπορείτε να κάνετε σχετική αναζήτηση πατώντας: '' filetype: pdf'' ή '' filetype:word''. Λ.χ.: Κλιματική αλλαγή pdf.
7. Μία επιπρόσθετη δυνατότητα είναι η εύρεση των αεροπορικών πτήσεων. Καταχωρώντας τον αντίστοιχο αριθμό π.χ. ''ΒΑ 335'', ο χρήστης μαθαίνει πως θα ταξιδέψει με την British Airways καθώς και το πότε θα φτάσει, τοπική ώρα της χώρας που θα προσγειωθεί.
8. Η πρόγνωση καιρού γίνεται πλέον και ηλεκτρονικά. Γράφοντας την πόλη που επιθυμούμε ακολουθούμενη από τη λέξη ''forecast'', η Google θα αντλήσει δεδομένα από το το ''The Weather Channel'' ενημερώνοντας μας για βροχές, επίπεδα υγρασίας, ένταση του ανέμου αλλά και για την πρόβλεψη της επόμενης εβδομάδας.
9. Σε περίπτωση που θέλετε να δείτε ''τι παίζει'' στους κινηματογράφους η Google σας δίνει τη δυνατότητα. Πατώντας λέξεις όπως ''films'' ή ''movies'' ακολουθούμενες από τον κωδικό της κάθε χώρας, η αναζήτηση γίνεται εύκολη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η αναζήτηση προβολών επικεντρώνεται στην πόλη, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιο ακριβής.
10. Πολλές φορές η αναζήτηση όρων γίνεται κάτι παραπάνω από δύσκολη. Και αυτό διότι πολλοί από αυτούς έχουν διπλή σημασία ή συνδέονται εκτενέστερα με άλλες έννοιες. Η ''αποβολή'' των μη σχετικών λέξεων - φράσεων μπορεί να γίνει με την προσθήκη παύλας (''-''). Για παράδειγμα, αν θέλετε να απομονώσετε τη λέξη ''apple'' χωρίς να συνδέεται με το ''iPhone'' πληκτρολογήστε ''apple – iPhone''.
11. Η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα όπως δείκτες ανεργίας, πληθυσμός αλλά και γενικότερες τάσεις που αφορούν τον πληθυσμό γίνεται απλά και γρήγορα. Πατώντας ''population'' ή ''unemployment rate'' με την τοποθεσία της πόλης/χώρας να ακολουθεί, εμφανίζονται τα ''public data'' όπως παρακάτω:
12. Η δυνατότητα ''related search'' επιτρέπει την εμφάνιση πολλών ιστοσελίδων με εγγενές περιεχόμενο. Πατώντας ''related:telegraph.co.uk'' εμφανίζεται μία λίστα με άλλες ηλεκτρονικές διευθύνσεις βρετανικών εφημερίδων.
13. Μία πρωτοποριακή υπηρεσία είναι το λεγόμενο ''package tracking'' (πορεία διανομής πακέτων), το οποίο σε συνδυασμό με τον κατάλληλο αριθμό που δίνεται στον καταναλωτή από διάφορες εταιρείες courier (USPS, UPS, FedEx), εμφανίζει μέσω της καταχώρησης του στο διαδίκτυο σχετικούς συνδέσμους (links).
14. Το λεξικό της Google παρέχει τη δυνατότητα ορισμού μίας λέξης, πατώντας την εντολή ''''. Ο όρος ''term'' αντιστοιχεί στη λέξη που θέλουμε να ορίσουμε.
15. Τέλος, αν πατήσει κανείς στην μπάρα αναζήτησης τη φράση ''do a barrel roll'', η οθόνη θα κάνει μία μικρή περιστροφή. Το τρικ αυτό απευθύνεται κυρίως σε μεγαλύτερους για μία πιο ευχάριστη και ζεστή πλοήγηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr