Τα παραπάνω δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο Πρόεδρος του ΕΟΦ και Καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος. «Πρόβλημα παρατηρείται στο λίθιο, το οποίο όμως, θα λυθεί τις επόμενες μέρες» σημείωσε ο κ. Μανωλόπουλος στην αρχή της συνομιλίας του λέγοντας το εξής: «στο λίθιο υπάρχει ζήτημα και επειδή υπάρχει και έχει απασχολήσει πάρα πολύ κι εμάς και το Υπουργείο, έχει γίνει εισαγωγή μερικές χιλιάδες κομμάτια τα οποία έρχονται τώρα. Πιθανόν και αυτό θα αποκατασταθεί μέσα στις επόμενες ημέρες όπως και θα αποκατασταθεί η διάθεση και του λιθίου σε μεγάλο βαθμό. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να φωτίσει και όλο το κύκλωμα φαρμακαποθήκες φαρμακεία για να φτάσει το φάρμακο στον ασθενή σε όλη την αλυσίδα».
«Δεν προκύπτουν ελλείψεις από τις εξαγωγές των φαρμάκων εκτός και αν υπάρχουν παράνομες που εκεί είναι ποινικό αδίκημα» ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δημιουργείται από τις φαρμακαποθήκες οι οποίες μπορεί να επιλέγουν τα φάρμακα, να τα εξάγουν πριν τα δώσουν στα φαρμακεία και για αυτό το λόγο έχει δημιουργηθεί αναγκαιότητα εδώ και χρόνια. Κάποια φάρμακα που ελλοχεύουν τέτοιους κινδύνους να μην μπορούν να εξαχθούν. Και ισχύει και σήμερα όλη αυτή η απαγόρευση. Άρα, το να μιλάμε για φάρμακα τα οποία είναι στη λίστα απαγόρευσης εξαγωγών δεν έχει νόημα. Εκτός αν η εξαγωγή είναι παράνομη. Αυτό όμως, είναι κάτι άλλο και δεν μπορεί να γίνει σε μεγάλο εύρος και αυτό είναι κάτι που είναι πλέον ποινικό».
«Έρχονται λελογισμένες αυξήσεις στα φάρμακα που η τιμή τους σήμερα είναι έως 5 ευρώ» επισήμανε στο τέλος ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, τονίζοντας ότι «αυτό που συμβαίνει διαχρονικά και είναι ένα κομμάτι του προβλήματος των ελλείψεων, είναι ότι κάποια φάρμακα που είναι παλιά και πολύ φτηνά, δεν έχουν κανένα εμπορικό όφελος για τις εταιρείες και μπορεί να είναι και ζημιογόνα, άρα παύουν να τα κυκλοφορούν και έτσι δημιουργείται η έλλειψη. Και μετά αναγκάζεται ο ΕΟΦ μέσω του ΙΦΕΤ να τα ψάξει, να τα βρει, να τα εισάγει και συνήθως σε πολλαπλάσια τιμή. Εκεί λοιπόν για αυτά τα πολύ φτηνά φάρμακα είναι ένα κίνητρο για να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά από τις εταιρείες είναι να δοθεί μια λογική αύξηση ώστε να μην είναι ζημιογόνα. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν που υπάρχει τέτοια πρωτοβουλία από το Υπουργείο Υγείας, μιλάμε για πολύ φτηνά φάρμακα που είναι κάτω από 5 ευρώ η μια θεραπεία, να χορηγηθεί μια αύξηση ώστε να έχουν νόημα να παραμείνουν στην ελληνική αγορά. Αυτή τη στιγμή είναι σε διαβούλευση και έχουμε ζητήσει από τις εταιρείες που έχουν τέτοια φάρμακα να ζητήσουν τιμή και να είναι από τις φθηνότερες της Ευρώπης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr