Της Χριστίνας Περλέγκα
Στο κλασικό ερώτημα “Πώς θα είναι οι συνθήκες ζωής στο μέλλον” οι απαντήσεις συνήθως απέχουν πολύ από την πραγματικότητα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα: ιπτάμενα αυτοκίνητα, αποικίες στον Άρη και τηλεμεταφορά στον χρόνο, είναι μόνο μερικές από αυτές. Αυτό που κατά μία έννοια έχει μπει στη ζωή μας, είναι η κατανάλωση χαπιών, έναντι του φαγητού. Αλλά με λάθος τρόπο. Τα χάπια είναι -προς το παρόν τουλάχιστον- σε ενέσιμη μορφή και η συσκευασία τους αναγράφει τη λέξη “Οzempic”.
Το φάρμακο της δανικής Novo Nordisk, περιέχει σεμαγλουτίδη, μία ουσία που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και την ινσουλίνη, και έχει ως παρενέργεια τη μείωση της όρεξης με αποτέλεσμα ο λήπτης να τρώει μικρότερες ποσότητες φαγητού και κατ΄επέκταση να χάνει βάρος.
Λαμβάνεται μία φορά την εβδομάδα και η λήψη του συστήνεται εφ΄όρου ζωής. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές, όταν τον Μάρτιο ο κωμικός Jimmy Kimmel, την ώρα που παρουσίαζε τα Oscar, αστειεύτηκε σχετικά με αυτό, λέγοντας ουσιαστικά, πως το λαμβάνουν όλοι μέσα στην αίθουσα.
Η τεράστια απώλεια βάρους σε διασημότητες όπως η Kim Kardashian, η οποία συνέπεσε χρονικά, αλλά και η παραδοχή του δισεκατομμυριούχου Elon Musk, ότι λαμβάνει το φάρμακο “αδερφάκι” Wegovy, από την ίδια εταιρεία, που στοχεύει εξ΄αρχής στην απώλεια βάρους, ήταν αρκετά για να οδηγήσουν σε φρενίτιδα το δυτικό κόσμο, αναφορικά με αυτού του τύπου σκευάσματα.
Μία έρευνα που διεξήχθη την ίδια περίπου περίοδο ανάμεσα σε 1.000 Αμερικανούς, έδειξε ότι το 15% αυτών είχε προχωρήσει σε λήψη του φαρμάκου, ενώ το 47% είχε κάποιο γνωστό που έκανε χρήση.
Επιπλέον μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια (2020-2023), η ζήτηση για τα εν λόγω φάρμακα εκτοξεύθηκε στις ΗΠΑ, πάνω από 300%.
Ως εκ τούτου, τα συγκεκριμένα φάρμακα της Novo Nordisk, η οποία κατάφερε να γίνει η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη, είχαν ελλείψεις την άνοιξη και το καλοκαίρι που μας πέρασαν, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στις πένες, μέσω των οποίων χορηγείται η δόση.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που έκανε το Reporter τόσο σε φαρμακεία, όσο και σε γιατρούς, στη χώρα μας πωλείται μόνο το Ozempic, το οποίο συνταγογραφείται σε όσους πληρούν τις προυποθέσεις, αλλά έχει τη δυνατότητα να το αγοράσει κανείς και μόνος του, αν μπορεί να επωμιστεί το οικονομικό βάρος.
Η τιμή του για όλες τις συσκευασίες (0,25 mg, 0,5 mg και 1 mg), ανέρχεται περίπου στα 110 ευρώ και σε περίπτωση που κάποιος δεν βρίσκει το 1 mg, μπορεί να κάνει δύο ενέσεις του μισού.
Αναφορικά με τις ελλείψεις, υπήρχαν φαρμακοποιοί που μας είπαν ότι μπορούσαμε και σήμερα να πάμε να το αγοράσουμε από το κατάστημα, ωστόσο άλλοι υποστήριξαν ότι όταν οι ποσότητες των τεμαχίων είναι μεγαλύτερες, το φάρμακο δεν εντοπίζεται στις αποθήκες με “άνεση, όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα”.
Η κ. Σοφία Αλεξάκη, ενδοκρινολόγος- διαβητολόγος, μιλώντας στο Reporter, είπε πως “το Ozempic αποτελεί για τους διαβητικούς άριστη λύση”, και πως αν πληρούν τις προϋποθέσεις, θα επιλέξει να τους το συνταγογραφήσει. Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν θα το γράψει σε κάποιον που δεν το έχει ανάγκη για λόγους υγείας, αλλά θέλει απλώς να χάσει βάρος λόγω των προτύπων ομορφιάς. Όπως τόνισε, “αν θέλει κάποιος να το κάνει αυτό, θα πρέπει να το κάνει με δική του ευθύνη”.
Σύμφωνα με την ίδια ο κόσμος αναγκάστηκε να φτάσει στην λήψη του Ozempic ως λύση για την παχυσαρκία, καθώς δεν υπάρχει ακόμη εγκεκριμένο φάρμακο στη χώρα που να την αντιμετωπίζει. Παρ΄όλα αυτά, όπως υποστηρίζει, “τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει ορισμένες κινήσεις για να δοθεί έγκριση σε ένα τέτοιο φάρμακο”, γεγονός που θα εξομαλύνει την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης.
Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζει πως δεν θα πρέπει όσοι δεν το έχουν πραγματικά ανάγκη, να το στερούν από εκείνους που το χρειάζονται για την αντιμετώπιση του διαβήτη.
Στα φαρμακεία πάντως, φαίνεται ήδη να έχει μειωθεί η ζήτηση από το πικ της, καθώς πλέον έχει περιοριστεί η συνταγογράφηση, γεγονός που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, δεδομένου ότι το κόστος του φαρμάκου, είναι υψηλό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς, ότι λαμβάνεται σε εβδομαδιαία βάση.
Στα οικονομικά αίτια, προστίθενται και ορισμένες παρενέργειες όπως ήπιοι πονοκέφαλοι ή στομαχικές διαταραχές, οι οποίες είναι ικανές να οδηγήσουν κυρίως όσους έκαναν χρήση για αισθητικούς λόγους, στη διακοπή του φαρμάκου.
Αποτέλεσμα είναι, η επαναφορά της όρεξης για φαγητό και ως εκ τούτου, και του βάρους -ή έστω ενός μεγάλου μέρους-, το οποίο είχε χαθεί. Μία ευκαιρία που δύσκολα βρίσκεται.
Όπως και να έχει η Goldman Sachs βλέπει ότι τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, αποτελούν μία ευκαιρία ύψους 100 δισ. δολαρίων μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τις ετήσιες πωλήσεις φέτος οι οποίες διαμορφώνονται στα 6 δισ. δολάρια.
Τα παραπάνω στηρίχτηκαν στην υπόθεση ότι περίπου 15 εκατ, ενήλικες στις ΗΠΑ θα λαμβάνουν φάρμακα για τη χρόνια διαχείριση βάρους το 2030, από τους συνολικά 105 εκατ. υπέρβαρους ή παχύσαρκους Αμερικανούς, άνω των 18 ετών.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι σε αυτά τα μεγέθη, δεν συνυπολογίζονται οι διαβητικοί, ενώ αφορούν δεδομένα για μία μόνο χώρα
Η Eli Lilly με το φάρμακο για τον διαβήτη Mounjaro, το οποίο αναμένεται να έρθει στη χώρα μας μέσα στους επόμενους μήνες και φυσικά η Novo Nordisk φαίνεται να ηγούνται της αγοράς.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Goldman Sachs, οι δύο φαρμακοβιομηχανίες θα έχουν ένα ολιγοπώλιο, στο πλαίσιο του οποίου θα μοιράζονται μεταξύ τους το 80% της αγοράς παχυσαρκίας το 2030.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr