Ορισμένες κυβερνήσεις, στην προσπάθειά τους να «τρέξουν» τους εμβολιασμούς, σκέφτονται να παραβλέψουν τα αποτελέσματα της επιστήμης, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση των φαρμακοβιομηχανιών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είπε, πως σε εξαιρετικές περιπτώσεις αν δεν υπάρχει η δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer, μπορεί να χορηγηθεί δόση από το Moderna, για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός.
Αντίστοιχες δηλώσεις, έχουν γίνει και από αρχηγούς των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι έχουν πει πως είναι προτιμότερο να γίνει χορήγηση της πρώτης μόνο δόσης του εμβολίου και να καθυστερήσει η δεύτερη, σε περίπτωση ελλείψεων. Μία τέτοια ενέργεια, θα βοηθούσε μεν στο να κάνουν περισσότερα άτομα το εμβόλιο πιο γρήγορα, ωστόσο δεν έχουν δοκιμαστεί οι επιπτώσεις της.
Έτσι λοιπόν, στην κοινή ανακοίνωση των μεγαλύτερων επαγγελματικών ενώσεων του τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες (IFPMA, PhRMA, EFPIA, Vaccines Europe, BIO, ICBA), αναφέρεται πως, "Κάθε μεταβολή στην δοσολογία των εμβολίων που έχουν δοκιμαστεί και εγκριθεί και κάθε τροποποίηση του χρονικού διαστήματος του εμβολιασμού με τα εμβόλια κατά της Covid-19 πρέπει να βασίζονται στην επιστήμη και σε μία διαφανή ερμηνεία των δεδομένων".
Οι ενώσεις αυτές "θεωρούν ότι οι στρατηγικές εφαρμογής των εμβολίων πρέπει να βασίζονται στα αποτελέσματα των κλινικών εξετάσεων και την εξέλιξη των γνώσεων" και κατά συνέπεια να υποστηρίζουν "την παραδοχή των δοσολογιών που καθορίστηκαν κατά τις κλινικές δοκιμές".
"Είναι ζωτικής σημασίας να διαφυλάξουμε, να αναπτύξουμε και να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 συνεχίζοντας να λαμβάνουμε αποφάσεις στηριζόμενες σε στέρεες επιστημονικές βάσεις", "καθώς μόνο εμείς μπορούμε να βάλουμε τέλος στην πανδημία", προειδοποιεί η ανακοίνωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr